Austraalia ostab kuni viis USA tuumaallveelaeva

Copy
USA president Joe Biden kõneleb Austraalia peaministri Anthony Albanese ja Briti peaminister Rishi Sunakiga.
USA president Joe Biden kõneleb Austraalia peaministri Anthony Albanese ja Briti peaminister Rishi Sunakiga. Foto: Denis Poroy / AP / Scanpix

Austraalia ostab lähiaastatel kuni viis USA tuumaallveelaeva, et vahetada välja oma vananev diiselmootoritega allveelaevastik, teatasid esmaspäeval võimuesindajad. 

Seejärel teeb Austraalia koostööd Suurbritannia ja Ühendiriikidega uue laeva ehitamisel.

USA riiklik julgeolekunõunik Jake Sullivan ütles ajakirjanikele, et kolm tavapäraselt relvastatud tuumajõul töötavat Virginia klassi laeva müüakse «2030. aastate jooksul».

«Võimalik on hankida kuni viis,» lisas Sullivan.

Sullivani sõnul illustreerib kava Washingtoni pikaajalist pühendumust kaitsta rahu ja stabiilsust Aasia ja Vaikse ookeani piirkonnas.

Austraalia peaminister Anthony Albanese ütles esmaspäeval, et USA tuumaallveelaevade ostmine ja uute ehitamises osalemise plaan on riigi ajaloo suurim kaitsesektori investeering.

«Tehing USA ja Suurbritanniaga on suurim üksik investeering Austraalia kaitsevõimesse kogu meie riigi ajaloos,» sõnas peaminister San Diegos koos USA presidendi Joe Bideni ja Suurbritannia peaministri Rishi Sunakiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles