EL algatas sisejuurdluse Hololei Katari-reiside juhtumiga seoses (2)

BNS
Copy
Henrik Hololei
Henrik Hololei Foto: Pilt videost

Euroopa Komisjon alustas sisejuurdlust seoses liikuvuse ja transpordi peadirektoraadi juhi Henrik Hololei äriklassireisidega, mille eest tasus Katar, ning püüab välja selgitada, kas tippametnik võis vastuollu minna ELi vastavate reeglitega, mis puudutavad huvide konflikti, kirjutas teisipäeval mainekas väljaanne Politico.

Hololei reisis aastatel 2015–2021 üheksal korral Katari Qatar Airwaysi äriklassis ajal, mil tema ametkond pidas Katariga läbirääkimisi õhutranspordi kokkuleppe üle. Kuus reisi leidis aset leppe koostamise ajal, neist neljal korral tasus selle eest Katari valitsus või sellega seotud organisatsioonid, mis tõstatab küsimuse huvide konfliktist, kirjutas Politico.

«Me oleme suunanud asja oma vastavatele ametkondadele Euroopa Komisjonis ning nad uurivad reise, mis korraldati kolmandate poolte panuse abil,» ütles komisjoni pressiesindaja esmaspäeval.

Komisjon ei spekuleerinud, milliseid edasisi samme astutakse juhul, kui leitakse, et Hololei eksis reeglite vastu. Pressiesindaja ütles, et võimalikud sanktsioonid sõltuvad juurdluse tulemustest ning on kooskõlas ELi töötajate kohta käivate reeglitega.

Vastav protseduur näeks huvide konflikti korral ette võimaliku hoiatuse eksinud ametnikule, omaenda distsiplinaarprotseduuri algatamise või asja edasise arutelu distsiplinaarkomisjonis. Karistus võib sisaldada kirjalikku hoiatust kuni ametist tagandamiseni ja pensioni vähendamiseni.

Uudised selliste reiside kohta tulid ajal, mil ELi institutsioonid on sattunud rambivalgusesse skandaali tõttu Euroopa Parlamendis, mis hõlmab väidetavat altkäemaksu andmist Katarilt ja Marokolt.

«See, et Katari valitsus ja sellele lähedased organisatsioonid tasusid liikuvuse ja transpordi peadirektoraadi kõige kõrgema ametniku reisikulud, tõstatab õigustatud küsimused võimaliku kohatu mõju kohta ELi otsuste langetamisele antud vallas,» ütles ombudsman Emily O'Reilly läinud nädalal.

Ombudsman nõudis Euroopa Komisjonilt vastuseid 3. juuniks, sealjuures tahetakse teada, kuidas reisid heaks kiideti ning mis samme kavatsetakse astuda, et karmistada visiitidega seotud reegleid.

Komisjon teatas, et praeguse hinnangu järgi vastasid Hololei reisid toonastele reeglitele, kuid et tulevikus kavatsetakse astuda samme sarnaste reiside tegemise karmistamiseks.

Ombudsman võib saadud vastustele tuginedes potentsiaalselt juurdluse algatada ning seejärel soovitusi anda.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles