Suri naisõiguslasest USA endine kongresmen Pat Schroeder

Copy
Pat Schroeder 30. aprill 1999.
Pat Schroeder 30. aprill 1999. Foto: Nick Ut/AP Photo/Scanpix

USA naiste ja perede õiguste eest võidelnud esindajatekoja endine demokraadist liige Pat Schroeder suri esmaspäeva õhtul 82 aasta vanuses.

Schroederi endine pressiesindaja Andrea Camp ütles, et endine naispoliitik sai hiljuti südamerabanduse ning ta suri haiglas Florida osariigis Celebrationi linnas, kus ta oli viimased aastad elanud.

Patricia Nell Scott Schroeder asus mõjuvõimsat eliiti õõnestama oma vaheda mõistuse ja teinekord teatraalsetegi väljaastumistega 24 ametis oldud aasta jooksul, raputades ühtlasi jäikasid valitsusasutusi ning sundides süsteemi tunnistama, et naistel on oma osa mängida valitsemise peenes kunstis.

Tema tavatud ja julged meetodid läksid talle karjääri jooksul maksma mitmeid olulisi ametiposte esindajatekoja komisjonides, ent Schroeder ise ütles, et ta ei soovi liituda «vanade heade poiste klubidega» lihtsalt poliitiliste punktide skoorimise nimel.

Kartmata oma kongressi kolleegide häbistamist avalikkuses, sai Schroederist feministliku liikumise üks ikoone.

Schroeder valiti esimese naisena esindama Colorado osariiki kongressis 1972. aastal ning temast sai üks mõjukamaid omaaegseid demokraate, kes valiti oma Denveri ringkonnas ametisse tagasi 11 korral. Vaatamata suurele kogemusele ei määratud teda aga kunagi juhtima ühtegi komisjoni.

Schroeder aitas kindlustada mitmeid demokraatlikke enamusi esindajatekojas, enne kui ta 1997. aastal otsustas saadikutööst pensionile minna. Oma lahkumislöögi andis ta 1998. aastal ilmunud raamatuga «24 aastat majapidamistöid... ja see koht on endiselt üks seapesa: minu elu poliitikas», mis võttis memuaaridena kokku tema frustratsiooni meeste ülemvõimu üle poliitikas ning muudatuste väljakannatamatu aegluse föderaalsetes ametkondades.

Aastal 1987 proovis Schroeder lühiajaliselt kätt ka presidendivalimistel, ent kolm kuud hiljem loobus kandideerimast, öeldes, et tema «pisarad tähistavad kaastunnet, mitte nõrkust». Enda sõnul ei olnud ta hingega asja juures ning pidas rahakogumist presidendikampaania jaoks oma olemuselt alandavaks ettevõtmiseks.

Schroeder oli ka see, kes nimetas president Ronald Reaganit teflonpresidendiks tema suutlikkuse eest vältida süüd ühegi suure poliitilise otsuse eest, ning see hüüdnimi jäi toonasele riigipeale külge.

Schroederi üks suurimaid võite oli perekondlikel põhjustel ameti peatamise eelnõu 1993. aastal, mis andis võimaluse oma töökoht säilitada ja õigusi kaitsta juhtudel, kui perre sündis laps või kui laps või vanem olid haiged.

«Pat Schroeder rajas teed. Iga naine selles kojas astub tema jälgedes,» ütles New Yorgi osariigi demokraadist kongresmen Nita Lowey, kes võttis omal ajal Schroederilt ameti üle kui naiste teemadega tegeleva kongressi mõlemaparteilise fraktsiooni juht.

Schroeder sündis Oregoni osariigis Portlandis 30. juulil 1940. Ta õppis piloodiks ning tasus ise oma kolledži õppemaksu oma lenduriameti teenistusega. Hiljem lõpetas ta Minnesota ülikooli ja sai ka kraadi õigusteadustes. Pärast kongressist lahkumist sai Schroederist Princetoni ülikoolis professor.

Teda jäävad leinama abikaasa James W. Schroeder, kellega nad abiellusid 1962. aastal ning nende kaks last, Scott ja Jamie, aga ka ta vend Mike Scott ning neli lapselast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles