Leedu seim tunnistas Wagneri terroriorganisatsiooniks

Copy
Venemaa sõjalise eraettevõtte Wagner peakontor Peterburis.
Venemaa sõjalise eraettevõtte Wagner peakontor Peterburis. Foto: ANATOLY MALTSEV/EPA/Scanpix

Leedu seim tunnistas Venemaa sõjalise eraettevõtte Wagner terroriorganisatsiooniks ja kutsus Euroopa Liitu seda eeskuju järgima.

«Leedu seim võttis üksmeelselt vastu otsuse, mis tunnistas Vene erasõjaväeettevõte Wagner terroriorganisatsiooniks ja kutsus EL-i üles tegema sedasama,» säutsus täna Leedu seim Twitteris.

Resolutsioonis märgitakse, et Wagneri kujutab endast ohtu riigile ja avalikule julgeolekule. 

«Alates Venemaa sissetungi algusest Ukrainasse on Wagneri palgasõdurid toime pannud süstemaatilisi ja raskeid kuritegusid – on tapnud ja piinanud tsiviilelanikke Ukrainas, pommitanud kodusid ja muid tsiviilobjekte –, mis on võrdsustatavad terrorismiga», seisab dokumendis.

Resolutsioonis osutatakse ka sellele, et Wagner saab Venemaa valitsuselt tasuta sõjatehnikat, sealhulgas raketisüsteeme Grad, tanke ja soomusmasinaid ning nende sõdureid koolitatakse Venemaa sõjaväeluure poolt välja.

Lisaks aitasid Wagneri palgasõdurid Venemaal 2014. aastal Krimmi okupeerida ja annekteerida, osalesid 2015. aastal sõjategevuses Ida-Ukrainas ning on seotud kuritegeliku tegevusega Kesk-Aafrika Vabariigis, Sudaanis ja Malis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles