Pistiseskandaali sattunud europarlament karmistab endiste saadikute lobitööreegleid

Copy
Euroopa parlament Strasbourg'is.
Euroopa parlament Strasbourg'is. Foto: Jean-Francois Badias/AP/Scanpix

Euroopa Parlament plaanib keelata oma endistel liikmetel lobitöö tegemise kuueks kuuks pärast ametist lahkumist, andes seeläbi vastuse hiljutisele pistiseskandaalile.

Allikad parlamendist ütlesid, et kõrged eurosaadikud leppisid plaanis kokku esmaspäeval osana parlamendi jõupingutustest juurida välja võimalik korruptsioon.

Euroopa Parlamenti on raputanud skandaal, kus Katar ja Maroko olevat oma huvide edendamiseks maksnud eurosaadikutele pistist.

Kriminaalasja keskmes on Itaalia endine eurosaadik Antonio Panzeri, kes on tunnistanud üles oma keskse rolli raha suunamises parlamendi liikmetele.

Ettepanekute kohaselt keelataks endistel parlamendi liikmetel lobitöö tegemine kuuekuuliseks perioodiks pärast nende mandaadi lõppu.

Endised seadusandjad, kes tahavad lobitööga tegelda, kaotaksid seejärel ka automaatse ligipääsu parlamendile, mis on teistel endistel saadikutel.

Skandaal puhkes detsembris, kui Belgia politsei puistas mitut asukohta Brüsselis, pidas kinni seadusandja ja konfiskeeris 1,5 miljonit eurot sularaha.

Europarlament on lubanud võtta välismõjutuste ennetamiseks ette hulga reforme.

Katar ja Maroko on rikkumisi eitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles