Vene hävitaja põrkas Musta mere kohal kokku USA drooniga (5)

Postimees
Copy
USA õhuväe MQ-9 Reaper droon.
USA õhuväe MQ-9 Reaper droon. Foto: Tsgt. Emerson Nunez/Us Air/Planet Pix/ZUMA/Scanpix

USA teatas, et Vene hävitaja põrkas kokku USA Reaper drooniga, mille tõttu droon Musta mere kohal alla kukkus. USA sõjavägi nimetas juhtumit ebaturvaliseks ja ebaprofessionaalseks. USA kutsus Venemaa suursaadiku vahejuhtumi tõttu aru andma. Venemaa eitab kokkupõrget drooniga ja süüdistab USA-d Vene õhuruumi rikkumises. 

USA Euroopa väejuhatuse (EUCOM) teatel juhtus kokkupõrge päras seda kui kaks Venemaa Su-27 hävituslennukit jälitasid, Krimmist lääne pool, rahvusvaheliste vete kohal MQ-9 Reaper drooni. Avalduses öeldi, et Vene piloodid püüdsid enne kokkupõrget USA drooni häirida.

USA kutsus juhtumi tõttu Venemaa suursaadiku aru andma, teatas USA välisministeeriumi pressiesindaja Ned Price. Price nimetas juhtumit rahvusvahelise õiguse jultunud rikkumiseks. 

«Mitu korda enne kokkupõrget lasid hävitajad Su-27 kütust drooni peale ja lendasid MQ-9 ees hoolimatult, keskkonnakahjulikult ja ebaprofessionaalselt,» seisis USA tehtud avalduses. «See intsident näitab lisaks ebaturvalisusele ja ebaprofessionaalsusele ka pädevuse puudumist,» lisati avalduses.

Üks Venemaa hävitajatest lendas seejärel drooni propelleri vastu, mille tagajärjel droon alla kukkus.

«Meie MQ-9 õhusõiduk teostas rahvusvahelises õhuruumis rutiinseid operatsioone, kui seda Vene lennuk takistada üritas ja seejärel tabas, mille tagajärjel MQ-9 alla kukkus,» ütles USA õhujõudude juht Euroopas ja Aafrikas kindral James Hecker. «Tegelikult põhjustas see venelaste ebaturvaline ja ebaprofessionaalne tegu peaaegu mõlema lennuki allakukkumise,» lisas ta.

Pentagoni pressiesindaja Patrick Ryderi sõnul lendasid Vene hävitajad enne kokkupõrget drooni lähistel 30 kuni 40 minutit. Ryder ütles, et kokkupõrke tulemusel sai tõenäoliselt ka Vene hävitaja kahjustada. Droon oli Ryderi sõnul kindlalt rahvusvahelises õhuruumis, kuid drooni täpset asukohta ta ei avaldanud. 

EUCOM kirjutas avalduses, et vahejuhtum on osa Venemaa pilootide ohtlikust käitumismustrist USA õhusõidukite häirimisel rahvusvahelises õhuruumis. «Need Venemaa lendurite agressiivsed tegevused on ohtlikud ja võivad viia valearvestuse ja tahtmatu eskaleerumiseni,» lisati avalduses.

Valge maja pressiesindaja John Kirby ütles, et see ei ole ebatavaline, et Venemaa lennukid püüavad Musta mere kohal USA õhusõidukeid takistada. Siiski olevat juhtum tähelepanuväärne, sest Vene lennukite ebaturvaline ja ebaprofessionaalse käitumise tõttu kukkus seekord USA õhusõiduk alla. Kirby lisas, et president Joe Bidenit teavitati intsidendist ning, et USA välisministeerium räägib otse Venemaa kolleegidega ja väljendab oma muret neile.

«USA õhujõud Euroopas ja Aafrikas lendavad regulaarselt kogu Euroopas suveräänse territooriumi kohal ja rahvusvahelises õhuruumis kooskõlas vastuvõtvate riikide ja rahvusvaheliste seadustega. Euroopa kollektiivse kaitse ja julgeoleku tugevdamiseks toetavad need missioonid liitlaste, partnerite ja USA riiklikke eesmärke,» kirjutas EUCOM avalduses.

«Kui sõnum on, et nad tahavad meid takistada või heidutada meid lendamisest või tegutsemisest rahvusvahelises õhuruumis Musta mere kohal, siis see sõnum ebaõnnestub, sest seda ei juhtu, » ütles Kirby hiljem väljaandele Ameerika Hääl (VOA).

Venemaa eitab kokkupõrget drooniga

Venemaa kaitseministeerium ütles avalduses, et tema hävitajad ei kasutanud pardarelvi ega põrganud USA drooniga kokku.

Ministeeriumi teatel tõusid õhutõrjejõudude hävitajad, et tuvastada droon, mis Venemaa Föderatsiooni riigipiiri suunas lendas.

Nad süüdistasid USA-d oma ajutise õhuruumi piiride rikkumises, mis on kehtestatud «spetsiaalse sõjalise operatsiooni» jaoks.

«Terava manööverdamise tulemusena kaotas MQ-9 mehitamata õhusõiduk kontrolli, kaotades seejuures kõrgust ja põrkas kokku veepinnaga,» ütles ministeerium, lisades, et tema hävitajad pöördusid ohutult tagasi oma baasi.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles