Netanyahu kriitikud kutsuvad Berliini ja Londonit tema visiiti tühistama

Copy
Iisraellased protestimas kohtusüsteemi ümberkorraldamise ja peaminister Benjamin Netanyahu valitsuse vastu.
Iisraellased protestimas kohtusüsteemi ümberkorraldamise ja peaminister Benjamin Netanyahu valitsuse vastu. Foto: Eyal Warshavsky/SOPA Images via ZUMA Press Wire / Scanpix

Sajad Iisraeli kirjanikud, kunstitegelased ja intellektuaalid kutsusid eile Saksamaad ja Suurbritanniat tühistama peaminister Benjamin Netanyahu eelseisvad visiidid, öeldes, et tema plaan korraldada ümber kohtusüsteem on suunanud riigi hävituslikule kursile.

Netanyahu võimukoalitsioon on läbi surumas seadusi, mille eesmärk on nõrgestada ülemkohtu tegevust ning anda valitsusele suurem kontroll kohtunike ametissemääramisel.

Reformikava lubaks samuti valitsusel vaid lihthääleenamusega tühistada ülemkohtu otsused ning võtab kohtult omakorda võimaluse sellisele sammule vastu astuda.

Parlament kiitis ka esimesel lugemisel heaks seaduseelnõu, mis märkimisväärselt piiraks võimalust peaministrit kohtu alla anda.

Parempoolse peaministri Benjamin Netanyahu valitsus, kuhu kuuluvad marurahvuslased ja paremäärmuslikud juudi parteid, tõi kohtureformi välja jaanuaris.

Sestsaati on riigis kümme nädalat kestnud meeleavaldused. Kriitikute sõnul on eelnõu eesmärk anda poliitikutele rohkem võimu kohtuvõimu arvelt ja korruptsioonisüüdistuste alla sattunud Netanyahu kaitseks.

Netanyahu ja tema justiitsminister väidavad, et muudatused on vajalikud viimaks tasakaalu valitud ametnike ja ülemkohtu vahelised suhted.

Viimasel kahel kuul on kümned tuhanded iisraellased tulnud tänavatele protestima kohtusüsteemi reformi vastu. Eelmisel nädalal olid protestid sedavõrd suured, et Netanyahu oli sunnitud kasutama helikopterit jõudmaks lennujaama, et lennata ametlikule visiidile Itaaliasse.

Saksa ja Briti suursaadikule adresseeritud kirjas ütles umbes 1000 Iisraeli avaliku elu tegelast, et Iisrael on oma ajaloo rängima kriisi künnisel ning Netanyahu püüab muuta Iisraeli «teokraatlikuks diktatuuriks».

«Me kutsume Saksamaad ja Suurbritanniat kiiresti teatama kohtualusele Netanyahule, et tema kavandatud riigivisiidid teie riikidesse on tühistatud,» öeldakse pöördumises. «Kui need visiidid toimuvad nii nagu plaanitud, on nende kohal tume vari.»

Netanyahul on kavas kohtuda neljapäeval Berliinis Saksa kantsleri Olaf Scholziga. Lähinädalatele on kavandatud ka tema visiit Suurbritanniasse.

Iisraeli endine peaminister Ehud Olmert ühines eile kriitiliste häältega, öeldes, et Briti peaminister Rishi Sunak peaks samuti keelduma kohtuma Netanyahuga.

«Igaüks, kes armastab Iisraeli, peaks olema selle valitsuse vastu,» ütles Netanyahu äge kriitik Olmert ajakirjanikele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles