Hondurase president teatas diplomaatiliste suhete sisseseadmisest Hiinaga

Copy
Hondurase president Iris Xiomara Castro esinemas 2022. aasta septembris ÜROs. Foto on illustratiivne.
Hondurase president Iris Xiomara Castro esinemas 2022. aasta septembris ÜROs. Foto on illustratiivne. Foto: AMR ALFIKY / REUTERS / Scanpix

Honduras seab sisse diplomaatilised suhted Hiinaga, teatas president Xiomara Castro eile õhtul.

Castro ei täpsustanud, kas see tähendab, et Honduras katkestab sidemed Taiwaniga.

Ta kirjutas Twitteris, et andis välisminister Eduardo Reinale korralduse tegeleda «ametlike suhete avamisega Hiina Rahvavabariigiga».

Veebruaris teatas Castro valitsus, et peab Hiinaga läbirääkimisi hüdroelektrijaama tammi Patuca II ehitamiseks.

Välisminister Reina ütles tookord, et Hiina rahastatud tamm aitab Hondurasel suurendada elektri tootmist. Ta tõrjus spekulatsioone, et Tegucigalpa kavatseb luua diplomaatilised suhted Hiinaga.

Hiina on juba rahastanud veel ühe tammi, Patuca III ehitamist. Honduras sai Pekingilt selleks 300 miljoni dollari suuruse laenu.

Ladina-Ameerika on olnud pingete allikas Pekingi ja Taipei vahel. Kõik Kesk-Ameerika riigid olid aastakümneid hoidnud suhteid Taiwaniga, kuid praegu on need veel vaid Hondurasel, Guatemalal ja Belizel.

Costa Rica loobus suhetest Taipeiga Pekingi kasuks 2007. aastal, Panama 2017. aastal, El Salvador aasta hiljem ning Nicaragua 2021. aastal.

Praegu tunnustab Taiwani ainult 14 riiki, nende seas Paraguay, Haiti ja mitu väikest saareriiki Kariibi meres ja Vaikses ookeanis.

Hondurase esimene naispresident Castro lubas valimiskampaania käigus, et võidu korral «avab ta otsekohe diplomaatilised ja kaubabandussuhted Mandri-Hiinaga».

Taiwani välisministeerium teatas täna, et palus Hondurasel mitte teha «vale otsust», luues ametlikud suhted Hiinaga.

«Me palume Hondurasel hoolikalt kaaluda ja mitte langeda Hiina lõksu ja teha vale otsust, mis kahjustaks pikaajalist sõprust Taiwani ja Hondurase vahel,» ütles välisministeerium avalduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles