KURITÖÖ JA KARISTUS ⟩ Läti poliitik hakkab vassimise eest üldkasulikku tööd rabama

BNS
Copy
Läti poliitik Gloria Grevcova.
Läti poliitik Gloria Grevcova. Foto: Edijs Pälens / Scanpix

Riia Pārdaugava linnakohus mõistis valeandmete esitamises süüdistatud seimiliikmele Gloria Grevcovale (erakond Stabiilsuse Eest!) täna 160 tundi üldkasulikku tööd.

Prokurör Edijs Pastars nõudis Grevcovale karistuseks 200 tundi üldkasulikku tööd ja 6200 eurot trahvi.

Grevcova sõnul kavatseb ta kohtuotsuse edasi kaevata, prokuratuur ei ole asja veel otsustanud.

Kohtuvaidluse käigus märkis prokurör, et Grevcova oli teadlik, et tema täidetud ankeet esitatakse keskvalimiskomisjonile ning puuduvad otsesed tõendid, et ta andis erakonna liikmetele oma hariduse ja töökogemuse kohta tõest teavet ning andmeid moonutati sisestusvea tõttu keskvalimiskomisjonis.

«Grevcova allkirjastas oma eksitavate andmetega ankeedi ka keskvalimiskomisjonis, mistõttu oleks absurdne teda õigustada lihtsalt sellega, et ta ei pruukinud ankeeti läbi lugeda,» osutas Pastars.

Grevcova palus kohtul end õigeks mõista, väites, et tema süü ei ole tõendatud.

Sellise kuriteo eest saab karistada lühiajalise vangistusega 15 päevast kuni kolme kuuni, üldkasuliku tööga 40 kuni 280 tunnini või kuni saja kuupalga alammäära suuruse trahviga.

Kohtuotsusest hoolimata saab Grevcova jätkata seimiliikme kohustuste täitmist. Seimi põhikiri näeb ette, et kuriteos süüdi mõistetud saadik loetakse parlamendist väljaheidetuks karistuse jõustumise hetkest ning Lätis saab asja arutada kolmes kohtuastmes.

Politsei algatas Grevcova kriminaalasja mullu 7. oktoobril keskvalimiskomisjonile teadvalt valeandmete esitamise kahtlustuse alusel. 17. oktoobril anti asi kiirkorras üle prokuratuuri.

Kohtueelsel uurimisel tuvastati, et Grevcova esitas 14. seimi saadikukandidaadina keskvalimiskomisjonile enda kohta andmed, sealhulgas andmeid rubriikides «töö- ja ametikohad» ning «haridus» ning kinnitas teabe õigsust oma allkirjaga.

Selgus, et Grevcova valetas oma töökoha kohta, esitades keskvalimiskomisjonile teadlikult valeandmeid. Samuti valetas ta selle kohta, et on lõpetanud Läti Spordipedagoogika Akadeemia. Akadeemia seda teavet ei kinnitanud.

Valimistel sai erakond Stabiilsuse Eest! seimis 11 kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles