Zimbabwelaste jaoks on tegemist püha mäega, kus sajandite kestel on käidud esivanematega nõu pidamas. Kuid tegemist on ka paigaga, mille kurikuulus Briti kolonisaator Cecil John Rhodes valis oma viimaseks puhkepaigaks.

Valgete ülemvõimu eeskõnelejaks olnud tööstur ja poliitik suri rohkem kui 120 aastat tagasi Lõuna-Aafrikas 48 aasta vanuselt, olles jõudnud elu kestel seal hõivata Briti impeeriumi jaoks suured maalahmakad. Osa krahmatud maast sai tema auks hiljem nime Rodeesia, hõlmates praegust Sambiat ja Zimbabwet.

Rhodesi kirjeldatakse sageli kui filantroopi, kuid ühtlasi oli tegemist veendunud rassistiga, kes unistas Briti Aafrikast, mis laiuks Kaplinnast Kaironi.

Zimbabwe pealinnast Hararest pärit 37-aastases Cynthia Marangwandas tekitab raevu, et Rhodesi haud asub tema kodumaa pinnas. Naise arvates valis kolonisaator oma matmispaiga välja just seetõttu, et ta teadis, kui suur vaimne tähtsus on sel mäel kohalikule rahvale. «See on tema viimane võimunäitamine, tahtlik ja kalkuleeritud tegu domineerimiseks,» lausus aktivist.

Kommentaarid (1)
Copy