Iraani tulefestivalil hukkus 11 ja sai viga üle 3550 inimese (1)

Copy
Iraani tüdruk üle lõkke hüppamas.
Iraani tüdruk üle lõkke hüppamas. Foto: Abedin Taherkenareh / EPA / Scanpix

Pärsia uue aasta eel peetaval Iraani traditsioonilisel tulefestivalil sai surma 11 ja viga enam kui 3550 inimest, vahendas riigimeedia kolmapäeval.

Farsi keeles chaharshanbe suri'ks nimetatav festival leiab aset igal aastal Iraani kalendri aasta, mis tänavu lõpeb 20. märtsiga, viimase teisipäeva õhtul.

«Alates 20. veebruarist on 26 inimest saanud surma vahejuhtumites, mis on seotud chaharchanbe suri'ga», sealhulgas vähemalt 11 pidustuste päeval ning üle 3550 saanud viga, ütles päästeteenistuste juht Jafar Miadfar riigitelevisioonile.

Festivali kestel hüppavad osalised üle lõkete, et puhastada end ja tõrjuda eemale kurje vaime, hüüdes samal ajal «ma annan sulle oma kollase värvi», mis on haiguse tunnus, ja «ma võtan su punase värvi», mis on elu värv.

Festival on osa Iraani islami-perioodile eelnenud aja pärandist ning tavapäraselt kortsutavad šiiavaimulike institutsioonid selliste maalähedaste triviaalsuste peale kulmu. Samas on need üha populaarsemad noorte seas, kellest paljud valmistavad pidustuste tarbeks omaenda kätega ilutulestikku, mis nii mõnigi kord võivad tuua kaasa vigastusi või koguni surma.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles