USA kaitseministri sõnul jätkatakse lendamist rahvusvahelise õiguse kohaselt

Copy
USA kaitseminister Lloyd Austin
USA kaitseminister Lloyd Austin Foto: Madis Veltman

Ühendriikide kaitseminister Lloyd Austin ütles kolmapäeval oma Venemaa kolleegile Sergei Šoigule, et USA jätkab oma õhusõidukitega lendamist rahvusvahelises õhuruumis rahvusvahelist õigust järgides.

«USA jätkab lendamist ja tegutsemist kõikjal, kus rahvusvaheline õigus lubab,» toonitas Austin. «Ja Venemaa on kohustatud oma sõjalennukeid ohutult ja professionaalselt kasutama,» lisas USA kaitseminister.

Moskva teatel sõnas Šoigu Austinile, et Washingtoni suurenenud luureteabe kogumine Venemaa vastu viis drooniintsidendini.

«Suurenenud Venemaa huvide vastane luuretegevus ja Moskva poolt välja kuulutatud lennupiirangutsooni mittejärgimine on viinud intsidendini Ameerika drooniga,» sõnas Šoigu kaitseministeeriumi avalduse kohaselt.

Venemaa teatas veidi hiljem, et reageerib proportsionaalselt mistahes tulevastele USA provokatsioonidele.

«Ameerika strateegiliste mehitamata õhusõidukite lennud Krimmi rannikul on oma olemuselt provokatiivsed, mis loob eeldused olukorra eskaleerumiseks Musta mere piirkonnas,» teatas Venemaa kaitseministeerium.

«Venemaa ei ole sündmuste sellisest arengust huvitatud, kuid ta jätkab proportsionaalselt reageerimist kõikidele provokatsioonidele,» lisati avalduses.

Vene suursaadik Washingtonis kutsus kolmapäeval Ühendriike üles loobuma «vaenulikest» lendudest Venemaa piiride lähistel.

Päev varem tekitas vastasseisu Musta mere kohal lennanud USA luuredrooni allakukkumine, milles USA süüdistab Vene hävitajaid.

Teisipäeval teatas USA relvajõudude Euroopa väejuhatus, et USA droon MQ-9 Reaper kukkus Musta merre pärast seda, kui seda riivas Venemaa hävitaja Su-27.

Vene sõjaväelased omakorda ütlesid, et Vene hävitajad ei kasutanud Musta mere kohal Ameerika drooni vastu relvi, see kukkus järsu manöövri tagajärjel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles