Lõuna-Korea president saabus Jaapanisse tippkohtumisele

BNS
Copy
Yoon Suk-yeol.
Yoon Suk-yeol. Foto: Reuters/ScanPix

Lõuna-Korea president Yoon Suk-yeol saabus neljapäeval Jaapanisse, et avada suhetes «uut peatükki», vaid mõni tund pärast seda, kui Pyongyang tulistas välja kaugmaa ballistilise raketi.

Yoon kohtub hiljem päeval Jaapani peaministri Fumio Kishidaga.

Tegemist on kahe riigi juhtide esimese täismahus tippkohtumisega viimase 12 aasta jooksul.

Lõuna-Korea president tervitas päev varem koostööd Jaapaniga, mis hõlmab erinevaid teemasid alates Põhja-Koreast ning lõpetades pooljuhtidega.

Yoon sõidab neljapäeval Tokyosse, mis on tema esimene riigivisiit pärast ametisseastumist eelmisel aastal. Varem on Yoon teinud vastuolulise sammu, et lõpuks lahendada kibe ajaloovaidlus Teise maailmasõja aegse sunnitöö üle.

Korea poolsaar oli Jaapani jõhkra okupatsiooni all ajavahemikul 1910 kuni 1945, mille jooksul tegi 780 000 korealast sunnitööd.

Yoon on kindel, et tema uus kava ohvritele kahju hüvitamiseks toimib.

President ütles uudisteagentuurile AFP kirjalikus usutluses, et «Jaapani valitsus on meiega Korea-Jaapani suhete uue peatüki avamisel üksmeelel».

«Jaapan on oma eelmiste valitsuste seisukohtades väljendanud sügavat kahetsust ja südamlikku vabandust seoses oma varasema koloniaalvõimuga,» märkis Yoon.

Soul ja Tokyo, mis on mõlemad Ühendriikide tugevad liitlased Aasias, on tugevdanud julgeolekualast koostööd seoses üha ähvardavamaks muutuva tuumariigi Põhja-Koreaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles