Jaapan ja Lõuna-Korea liidrid lubasid tippkohtumisel naasta süstikdiplomaatia juurde

Copy
Lõuna-Korea president Yoon Suk-yeol (vasakul) ja Jaapani peaminister Fumio Kishida (paremal) enne kahepoolset kohtumist 16. märtsil Tokyos.
Lõuna-Korea president Yoon Suk-yeol (vasakul) ja Jaapani peaminister Fumio Kishida (paremal) enne kahepoolset kohtumist 16. märtsil Tokyos. Foto: Franck Robichon/Pool Photo via AFP / Scanpix

Jaapani ja Lõuna-Korea liidrid soostusid viimase 12 aasta esimesel tippkohtumisel taasalustama tihedaid vastastikuseid külaskäike.

«Me nõustusime Jaapani ja Lõuna-Korea liidrite vahelise süstikdiplomaatia juurde naasmisega, vahet pole, millises formaadis» need külastused ka aset leiavad, ütles Jaapani peaminister Fumio Kishida neljapäeval Tokyos pärast kohtumist Lõuna-Korea presidendi Yoon Suk-yeoliga.

Kahe riigi suhted on olnud aastaid pingelised seoses vaidlustega sõjaaegse sunnitööga küsimustes.

Yoon aga rõhutas eelmisel aastal pärast presidendivalimiste võitu, et suhete parandamine Jaapaniga on Souli tähtis prioriteet.

Jaapani meedia teatel võib Kishida edastada Yoonile kutse osaleda mais Hiroshimas G7 riikide tippkohtumisel ning seejärel külastada ise Souli.

Jaapani kaubandusministeerium teatas neljapäeval, et tühistab ekspordipiirangud pooljuhtide materjalidele Lõuna-Korea suunal ning Soul lubas omakorda võtta tagasi Maailma Kaubandusorganisatsioonile (WTO) esitatud kaebuse nende piirangute kohta.

Souli ja Tokyo ühisrinde moodustamist on kiirendanud ka julgeolekuväljakutsed. Vaid mõni tund enne Lõuna-Korea presidendi saabumist Jaapanisse tulistas Põhja-Korea kaugmaa ballistilise raketi.

Yoon ütles, et raketi tulistamine enne tema visiiti näitab Põhja-Korea üha suurenevat ohtu rahule ja stabiilsusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles