Assad seab Erdoğaniga kohtumise tingimuseks Türgi taandumise Süüriast (1)

Copy
Süüria president Bashar al-Assad kohtumisel oma Vene ametivenna Vladimir Putiniga 15. märtsil Moskvas.
Süüria president Bashar al-Assad kohtumisel oma Vene ametivenna Vladimir Putiniga 15. märtsil Moskvas. Foto: Vladimir Gerdo, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP / Scanpix

Süüria autoritaarne liider Bashar al-Assad ütles, et kohtub president Recep Tayyip Erdoğaniga vaid sel juhul, kui Türgi tõmbab oma väed välja Põhja-Süüriast, selgub Vene meedia täna avaldatud usutlusest temaga.

Päev varem kohtus ta Venemaa autoritaarse presidendi Vladimir Putiniga, kes püüab siluda suhteid Erdoğani ja Assadi vahel, mis katkesid pärast Süüria kodusõja algust 2011. aastal.

«(Igasugune kohtumine) on seotud meie jõudmisega punkti, milles Türgi on valmis, täielikult ja ilma igasuguse ebakindluseta, taanduma täielikult Süüria territooriumilt,» ütles Assad Vene riiklikule uudisteagentuurile RIA Novosti.

Teisipäeval Moskvasse saabunud Süüria liider nõudis Türgilt vägede väljatõmbamisele lisaks ka «terrorismi toetamise» lõpetamist, viidates sellega mässuliste rühmitustele, mis kontrollivad Põhja-Süüria alasid ja seisavad vastu Damaskuse keskvõimule.

«See on ainus viis, mille juures saaks mu kohtumine Erdoğaniga aset leida,» vahendas agentuur Assadi sõnu. «Mis tähtsust oleks ükskõik millisel kohtumisel – ja miks sellist üldse korraldada –, kui see ei vii Süüria sõja lõpetamiseni?»

Erdoğani ja Assadi vahel olid sõbralikud suhted 2000. aastatel, pärast aastaid kestnud pingeid kahe riigi vahel.

Ent Süüria kodusõda, mis on nõudnud umbes pool miljonit inimelu ning sundinud miljoneid oma kodudest põgenema, viis suhted Damaskuse ja Ankara vahel uude madalseisu.

Iraani, Venemaa, Türgi ja Süüria diplomaadid kohtuvad sel nädalal Moskvas, et sillutada teed välisministrite kohtumisele, vahendas Türgi meedia.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles