Poola annab Ukrainale neli MiG-29 hävitajat (6)

Copy
Poola MiG-29 hävitajad õhujõudude baasis Malborkis.
Poola MiG-29 hävitajad õhujõudude baasis Malborkis. Foto: ADAM WARZAWA / EPA / Scanpix

Poola president Andrzej Duda ütles täna, et Varssavi tarnib Ukrainale peagi esimese neljast lennukist koosneva partii Nõukogude Liidus konstrueeritud hävitajaid MiG-29.

«Lähipäevil anname esmalt Ukrainale üle neli täiesti töökorras lennukit, kui ma õigesti mäletan,» ütles Duda ajakirjanikele.

«Täiendavad lennukid on praegu ettevalmistamisel, hoolduses ja tõenäoliselt antakse järk-järgult üle,» lisas ta.

«Seetõttu võime öelda, et oleme nende MiGide Ukrainasse saatmisele lähedal,» ütles ta ja lisas, et Poolal on praegu kümmekond MiGi lennukit, mis on saadud pärandiks endisest Saksa Demokraatlikust Vabariigist.

«Need MiGid on endiselt Poola õhujõududes kasutuses. Neil on käsil viimased tööaastad, kuid on endiselt suures osas täiesti töökorras,» ütles Duda.

Ukrainale antud MiGid asendatakse Lõuna-Korealt ostetud lennukitega FA-50, millele lisanduvad hiljem USA varghävitajad F-35.

Poola kaitseminister Mariusz Błaszczak ütles varem neljapäeval, et Poola soovib MiG-29 lennukid Ukrainale üle anda suurema riikide koalitsiooni raames.

Vastuseks küsimusele sellesse koalitsiooni kuuluvate riikide kohta mainis Błaszczak Slovakkiat, kuid lisas, et loomulikult on nad avatud ka teistele.

«Me tahame kindlasti oma sammud läbi viia koalitsiooni raames,» lisas ta.

Eelmisel aastal teatas Poola naaber Slovakkia, et on valmis arutama lennukite MiG-29 saatmist, et aidata korvata Ukraina kaotusi.

Pärast seda pole aga lõplikke otsuseid tehtud.

Duda tegi Poola otsuse teatavaks pärast kõnelusi külla saabunud Tšehhi kolleegi Petr Paveliga, kes on endine NATO kindral.

Poola kaitseminister oli varem teatanud, et riigi vastuluure lammutas Vene luurevõrgustiku.

Błaszczak lausus Poola avalik-õiguslikule raadiole, et see oli spionaažirühm, mis kogus teavet Ukraina ründajate heaks.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles