Ühel ööl märtsi alguses ründasid süütepudeleid loopivad kurjategijad Kesk-Aafrika Vabariigi (KAV) pealinnas Banguis Prantsuse joogitootjale Castelile kuuluvat pruulikoda, pistes põlema kindlustatud hoovis seisnud kohaliku kaubamärgi MOCAF õllekastid. Tegemist polnud aga sugugi juhuslike püromaanide kätetööga.

Juhtumiga kursis allikate sõnul nähtub turvakaamerate salvestistelt, et tegemist oli ettekavatsetud rünnakuga, mille viisid ellu neli Vene Wagneri eraarmee vormi meenutavas rõivastuses meest. Allikate hinnangul kannab süütamine igati märke armutust võitlusest, mida Venemaa peab mõjuvõimu suurendamiseks vaeses KAVis, kus on aga väärtuslikud metsa-, kulla- ja mineraalivarud.

Prantsusmaa ja Venemaa on sisekonfliktis vaevlevas KAVis vedanud mõjupositsiooni nimel vägikaigast pikalt, kuid seni on rünnakud Prantsuse huvide vastu valdavalt piirdunud Pariisi maine rikkumisele suunatud kampaaniatega, et nii mürgitada suhteid KAVi ja riigi endise koloniaalvõimu vahel.

Märgina Prantsusmaa ja KAVi taas paranevatest suhetest kohtusid aga kahe riigi presidendid Emmanuel Macron ja Faustin-Archange Touadéra märtsi hakul Gabonis. Mõni päev hiljem, ööl vastu 6. märtsi pandi Banguis põlema Casteli pruulikoda.

«Venelased on mures võimaliku lähenemise pärast Touadéra ja lääne vahel ning teevad mida iganes, et seda peatada,» ütles Pariis Sciences Po ülikooli Aafrika ekspert Roland Marchal.

Kommentaarid
Copy