VIDEO ⟩ Prantsuse politsei ajas meeleavaldajaid parlamendi eest minema

Copy
Lisaks Prantsusmaa pealinnale Pariisile toimusid meeleavaldused ka näiteks Lääne-Prantsusmaal Nantes'i linnas.
Lisaks Prantsusmaa pealinnale Pariisile toimusid meeleavaldused ka näiteks Lääne-Prantsusmaal Nantes'i linnas. Foto: LOIC VENANCE/AFP/Scanpix

Prantsuse politsei sekkus neljapäeval Pariisi keskväljakul, kus rahvahulk oli kogunenud parlamendi ette, et protesteerida president Emmanuel Macroni pensionireformi vastu.

Väljaku poole liikusid märulipolitseinike rivid ja viimastel andmetel lasti käiku ka veekahur.

Uudisteagentuuri AFP sündmuskohal viibivate ajakirjanike informatsiooni kohaselt kasutasid politseinikud samuti pisargaasi, et suruda protestijad tagasi üle väljaku ja eemale rahvusassamblee juurde viivast sillast.

Politsei teatas, et vahistati kaheksa korda rikkunud inimest.

«Kes külvab viletsust, lõikab vihkamist,» võis lugeda ühe protestija plakatilt.

Enamik meeleavaldajaid oli siiski juba kella 20.30 ajal kohaliku aja järgi väljakult lahkunud.

Lisaks Prantsusmaa pealinnale Pariisile toimusid meeleavaldused ka näiteks Lääne-Prantsusmaal Nantes'i linnas.
Lisaks Prantsusmaa pealinnale Pariisile toimusid meeleavaldused ka näiteks Lääne-Prantsusmaal Nantes'i linnas. Foto: SEBASTIEN SALOM-GOMIS/Scanpix

Macron surus varem päeval ilma parlamendihääletuseta läbi oma pensionireformi, kasutades selleks põhiseaduslikku võimu, mis võimaldab valitsusel seadusandjatest mööda minna.

Macron otsustas tugineda Prantsusmaa põhiseaduse artiklile 49.3 pärast mitmeid kohtumisi kõrgete ametiisikutega, sealhulgas peaminister Elisabeth Borne'iga, mis näitasid, et parlamendis puudub enamus reformi vastuvõtmiseks.

«Olen juhtunust raevus. Mul on tunne, nagu oleksin kodanikuna reedetud. Demokraatlikus riigis otsustatakse sellised asjad hääletamise teel,» võttis kokku meeleavaldusel osalenud 55-aastane õpetaja Laure Cartelier.

Ametiühingut CGT esindav Karen Mantovani oli samal meelel. «Arvasin, et nad austavad pisutki demokraatiat, aga ilmselt olen ma väga naiivne,» sõnas Mantovani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles