SOOME JULGEOLEK ⟩ Hispaania nooruk läheb terrorismi «käsiraamatu» eest kohtu ette

Copy
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Lehtikuva / Martti Kainulainen / Reuters

Terrorirünnaku ettevalmistamises kahtlustatava 21-aastase hispaanlase juhtum jõudis prokuratuuri, teatas Soome rahvusringhääling eile. 

Politsei eelmisel aastal alustatud eeluurimisel avastati, et kahtlusalune kuulus äärmuslikke islamistlikke materjale levitavatesse rühmitustesse. Nooruki omandist leiti käsiraamatuid, mis sisaldavad juhiseid tulirelvade kasutamise ja käsitsemise ning lõhkeainete valmistamise kohta.

Prokuröri asetäitja Jukka Rappe annab juhtumi prokuratuurile üle. Riiklik uurimisbüroo (NBI) uuris juhtumit koostöös Helsingi politseiosakonna ja Soome luureameti Supoga. «Helsingi politseiosakonna roll on olnud märkimisväärne. On suurepärane, et asi lahendati nii varajases etapis,» ütles NBI juhtivuurija Masi Puolakka Ylele. 

«Kahtlustame, et mees omandas ja uuris materjale, et terroriakti sooritamiseks õppida. Tegevus käis pikka aega: 2019. aastast kuni vahistamiseni eelmise aasta detsembris,» sõnas Puolakka. 

Politsei sõnul väljendas kahtlustatav huvi reisida piirkondadesse, kus tegutsevad terroriorganisatsioonid. Neid piirkondi Puolakka ei täpsustanud.

«Kahtlustatav on kuritegu eitanud, öeldes politseile, et otsis infot äärmusliku islami teemadel oma infojanu leevendamiseks,» selgitas uurija Puolakka.

Esialgsel uurimisel ei leitud viiteid sellele, et kahtlustatav kujutab endast teistele ohtu. Näiteks ei ilmnenud, et kahtlustatav oleks ehitanud või püüdnud ehitada lõhkeseadeldist.

Supo hinnangul on Soome suurim oht radikaalset islamismi või paremäärmuslikku ideoloogiat toetavad üksikisikud ja väiksemad rühmitused.

Esimene ja ainus kord, mil Soomes toime pandud kuritegu liigitati õiguslikult terrorismiks, oli 2018. aastal. Maroko kodanik Abderrahman Bouanane sai eluaegse vangistuse, kui ta mõisteti süüdi kahes terrorismi kavatsusega mõrvas ja kaheksas terrorismi kavatsusega mõrvakatses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles