Justkui aeg oleks 20 aastaks peatunud, seisavad Iraagi endise diktaatori Saddam Husseini kaks luksusjahti endiselt Tigrise ja Eufrati jõe ühinemiskohas vees, andes tunnistust hirmuvalitseja külluslikust elustiilist ja häbiväärsest langusest.

Kahte suurejoonelist alust eraldab Lõuna-Iraagis Basra linnas Shaţţ al-‘Arabi voogudes napid mõnisada meetrit, kuid hoolimata lähestikku paiknemisest, on jahte tabanud väga erinev saatus.

Alus nimega Al-Mansur ehk Võidukas lebab külili vees, nagu see jäi pärast uppumist 2003. aastal, kui jahti pommitati Saddami kümnendeid kestnud võimutsemisele lõpu teinud USA juhitud sissetungi käigus.

Kohe seal samas ligidal kai ääres seisab aga jaht Basra Briis – luksusalus, mille on ujumisbasseinid ja kunagi oli ka raketiheitja. Erinevalt Al-Mansurist on see osalistelt avatud uudishimulikele külalistele, kes soovivad heita pilku sõjast räsitud riigi minevikust pärit jäänukile. Aluse sisemus on justkui ajakapsel, kus on säilinud kõik kuldsed kaunistused, mis ilmestasid ka hirmuvalitseja teisi valdusi.

Kommentaarid
Copy