ICC prokurör: ukraina laste Venemaale viimisele pole mingit õigustust (2)

Copy
Vladimir Putin ja Maria Lvova-Belova.
Vladimir Putin ja Maria Lvova-Belova. Foto: Mihhail Klimentjev / Scanpix

Rahvusvahelise Kriminaalkohtu (ICC) prokuröri Karim Ahmad Khan polnud Venemaal mingeid põhjuseid, miks ta pidanuks ukraina lapsed enda riiki viima.

Intervjuus BBC-le ütles ICC esindaja, et kui Venemaa tõesti soovinuks lapsi kaitsta, võinuks ta tarvitusele võtta teisi meetmeid.

«Kui oli oht konkreetses piirkonnas, tulnuks lapsed viia teistesse Ukraina piirkondadesse, kus ohtu polnud,» sõnas Karim Khan. «Kui see polnud võimalik, tulnuks lapsed viia kolmandatesse riikidesse.»

Karim Khani sõnul andis uurimisele lisaks põhjust see, et Venemaa andis ukraina lastele teise kodakondsuse. Sellega viitas ta sellele, et enne mujale Venemaale küüditamist on Vene võimud ukraina lastele vormistanud oma passe.

Prokuröri sõnul pole vahet, kas tegu on riigipea, sõjaväelase või kellegagi, kes seisab hierarhias madalal - karistamatus ei tohiks olla lubatud.

«Inimesed on vastutavad oma tegude eest,» sõnas ta. «Seda sorti kuritöö puhul ei pea olema advokaat mõistmaks, kui kohutav see on.»

ICC teatas täna, et on välja andnud määruse Venemaa presidendi Vladimir Putini vahistamiseks Ukraina laste seadusvastase väljasaatmise eest.

Röövitud lapsed

  • Erinevatel andmetel on Venemaa aasta eest alanud invasiooni käigus küüditanud 13 000 – 307 000 ukraina last.
  • Esimesed teated ukraina laste Vene territooriumile toimetamisest pärinevad juba 2014. aastast, mullu hakati sellest rääkima Mariupoli piiramise ajal.
  • Umbes 800 last on Vene küüditamise käigus jäänud teadmata kadunuks või hukkunud.
  • Rahvusvahelise õiguse järgi võib selline tegevus olla vastuolus üsna mitme tuntud kokkuleppega: nende seas 1948. aasta genotsiidi ära hoidmise konventsiooni, 1949. aasta neljanda Genfi konventsiooni ja 1989. aasta lapse õiguste konventsiooniga.

Haagis asuv ICC lisas, et andis samalaadsete süüdistuste alusel välja määruse ka Vene presidendi lasteõiguste voliniku Maria Lvova-Belova suhtes.

Venemaa ei ole ICC liige ja pole selge, kuidas kohus plaanib määrust jõustada.

«Rahvusvahelise Kriminaalkohtu II eeluurimiskoda väljastas täna vahistamismääruse kahe isiku suhtes seoses olukorraga Ukrainas: Vladimir Vladimirovitš Putin ja Maria Aleksejevna Lvova-Belova,» öeldi avalduses. «Putin on väidetavalt vastutav elanikkonna (laste) ebaseadusliku deporteerimise sõjakuriteo eest ja elanikkonna (laste) ebaseadusliku transportimise eest okupeeritud Ukraina aladelt Vene Föderatsiooni.»

ICC teatel pärinevad kuriteod 24. veebruarist 2022, mil algas Venemaa täiemahuline invasioon.

«On põhjendatud alust arvata, et Putinil lasub isiklik kriminaalvastutus eelmainitud kuritegudes,» teatas kohus.

ICC prokurör Karim Khan alustas uurimist seoses Ukrainas toimepandud sõja- ja inimsusevastastekuritegudega vaid loetud päevad pärast Vene invasiooni algust.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles