Putin on kolmas ICC poolt tagaotsitavaks kuulutatud liider (1)

Copy
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Mikhail Metzel/Kremlin Pool

Vladimir Putin on läbi aegade kolmas ametisolev liider, kelle kohta Rahvusvaheline Kriminaalkohus (ICC) on andnud vahistamisorderi.

Kummalgi Putini varasemal saatusekaaslasel väga hästi läinud pole.

Sudaani presidendi Omar al-Bashiri kohta andis ICC esimest korda vahistamisorderi välja aastal 2009 ja teist korda aastal 2010. Seda seoses 2003. aastal Darfuris puhkenud konfliktiga, milles sai surma 300 000 inimest. Al-Bashirile pandi süüks genotsiidi, sõjakuritegusid ja inimsusevastaseid kuritegusid.

Al-Bashir kukutati aastal 2020. Tema järel Sudaanis võimule tulnud on lubanud ta ICC-le välja anda, aga siiani seda veel juhtunud pole.

Muammar Gaddafi.
Muammar Gaddafi. Foto: ZOHRA BENSEMRA / Scanpix

Liibüa liidri Muammar Gaddafi kohta andis ICC vahistamisorderi välja 2011. aasta juunis, kui tema riigis käisid valitsusvastased meeleavaldused. Seda seoses inimsusevastaste kuritegudega.

Gaddafi siiski kohtupinki ei jõudnud, sest sama aasta 20. oktoobril lõid valitsusvastased ta maha. Pärast surma pandi Gaddafi turuplatsil külmkappi ja inimesed üle Liibüa käisid mitme päeva vältel diktaatori laipa vaatamas. Hiljem maeti ta märgistamata kõrbehauda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles