Kreeka tagandas rongikatastroofi protestide järel politseiülema

Copy
Kreeka märulipolitsei Ateenas üldstreigi ajal. 16. märts 2023.
Kreeka märulipolitsei Ateenas üldstreigi ajal. 16. märts 2023. Foto: Michael Varaklas/AP/Scanpix

Kreeka valitsus tagandas riigi politseiülema mõni päev pärast julgeolekujõudude ja meeleavaldajate kokkupõrkeid hiljutisest rongikatastroofist ajendatud meeleavaldusel.

Peaministri büroo teatel tagandati Konstantinos Skoumas politseiülema kohalt vähem kui kaks kuud pärast ametisse nimetamist.

Tagandamise põhjust ei avaldatud, kuid politsei tegutsemine meeleavaldustel pärast 28. veebruaril 57 ohvrit nõudnud rongiõnnetust on pälvinud teravat kriitikat.

«Uue politseiülema ametisse nimetamise eesmärk on viia sisse kodanike turvalisust puudutavate kaasaegsete politsei tegevuskavade positiivsem ja tõhusam rakendamine,» teatas peaministri büroo.

Märulipolitsei ründas neljapäevasel meeleavaldusel Ateenas Sýntagma väljakul rahumeelseid meeleavaldajaid.

Samuti rammis politsei veok demonstrante, kes püüdsid tõkestada liiklust ühel pealinna tänaval.

Rongiõnnetus on põhjustanud nädalaid kestnud protestilaine ja avaldanud survet peaminister Kyriákos Mitsotákise konservatiivsele valitsusele enne maikuiseid valimisi.

Õnnetusega seotud jaamaülemale ja veel kolmele raudteeametnikule on esitatud süüdistused, mis võivad kaasa tuua eluaegse vanglakaristuse.

Raudtee ametiühingud on aga juba kaua probleemide eest hoiatanud, märkides, et raudteevõrk on alarahastatud, alamehitatud ja kulukärbete tõttu ohtlikuks muutunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles