Itaalias avaldatakse meelt samasooliste vanemate õiguste piiramise vastu (1)

Copy
Meeleavaldus Milanos. 18. märts 2023.
Meeleavaldus Milanos. 18. märts 2023. Foto: GABRIEL BOUYS/AFP/SCANPIX

Sajad tuhanded inimesed avaldasid täna Milanos meelt Itaalia parempoolse valitsuse otsuse vastu piirata samasooliste vanemate õigusi.

Itaalia seadustas samasooliste kooselu 2016. aastal, kuid katoliku kiriku vastuseis tähendas, et geipaaridele lapsendamisõigust ei antud.

Selle asemel on kohtud teinud lapsendamise kohta otsuseid juhtumipõhiselt, ehkki osa omavalitsusi on otsustanud lubada seda ühepoolselt.

Milanos on lubatud registreerida samasooliste paaride lapsi, kes on sündinud välismaal surrogaatluse kaudu, mis on Itaalias ebaseaduslik, või kunstliku viljastamise abil, mis on riigis lubatud vaid heteroseksuaalsetele paaridele.

Vasaktsentristist linnapea Beppe Sala ütles aga sel nädalal, et registeerimine lõpetati pärast siseministeeriumilt saadud kirja, kus nõuti, et otsuse peavad langetama kohtud.

«See on poliitilisest ja ühiskondlikust vaatepunktist ilmselgelt suur samm tagasi. Panen end nende vanemate kingadesse, kes arvasid, et võivad Milanos sellele võimalusele loota,» ütles ta, lubades muudatuse vastu võidelda.

Muudatuse mõistis ebaõiglase ja diskrimineerivana hukka ka Fabrizio Marrazzo Geiparteist, kelle sõnul ootab Milanos registreerimist umbes 20 last.

Peaminister Giorgia Meloni, kelle paremäärmuslik erakond Itaalia Vennad võitis septembris valimised, on rõhutanud «traditsiooniliste pereväärtuste» olulisust.

Varem sel nädalal hääletas Itaalia senati komitee ELi ettepaneku vastu, mis kohustaks liikmesriike tunnustama samasooliste paaride vanemlust, mis on kindlaks tehtud mõnes teises liikmesriigis.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles