Peruus hukkus sõjaväe ja maoistlike sisside kokkupõrkes kuus inimest

Copy
Sõjaväelased patrullivad tänavatel pärast hädaolukorra väljakuulutamist Peruu uue valitsuse poolt. Pilt on illustreeriv.
Sõjaväelased patrullivad tänavatel pärast hädaolukorra väljakuulutamist Peruu uue valitsuse poolt. Pilt on illustreeriv. Foto: DIEGO RAMOS

​Peruu keskosa kokakasvatuspiirkonnas sai maoistliku sissirühmituse Särav Tee (Sendero Luminoso) riismete ja sõjaväepatrulli kokkupõrkes surma vähemalt kuus inimest, teatas laupäeval kaitseministeerium.

Relvajõudude ühendjuhatuse avalduses ei nimetatud vastasseisu kuupäeva, vaid mainiti, et selles hukkusid viis Särava Tee liiget ja üks sõdur.

Kokkupõrge leidis aset Peruu keskosas Vizcatan del Enes, kus sõjavägi üritas tabada Victor Quispe Palominot ehk seltsimees Joséd. Ta on 1990. aastatel sõjaliselt purustatud vasakpoolsete mässuliste vägede juht.

Quispe Palominot siiski ei leitud.

Vizcatan del Ene piirkond asub Juníni departemangus, mis on osa suurest kokakasvatuspiirkonnast, kus juba pikka aega varjavad end uimastikaubitsejatega seotud Särava Tee riismed, teatasid võimud.

Särav Tee kerkis esile 1980. aastal, kui käivitas «rahvasõja», mida valitsus nimetas terrorismiks. Kaks aastakümmet kestnud kokkupõrgetes julgeolekujõududega hukkus või jäi kadunuks 69 000 inimest, teatas Peruu tõe- ja lepituskomisjon.

Enamik sissijuhtidest on surnud või vangistatud, kuid sõjaväe hinnangul tegutseb 200–350 endist võitlejat endiselt piirkonnas, mis on tuntud kui VRAE – hispaaniakeelne akronüüm Apurimaci ja Ene jõe oru kohta, umbes 280 kilomeetrit pealinnast Limast kagus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles