Politico: NATO püüab kiirendada jõupingutusi idatiiva tugevdamiseks

BNS
Copy
USA õhujõudude MQ-9 Reaper droon Ämari õhuväebaasis. Pilt on illustreeriv.
USA õhujõudude MQ-9 Reaper droon Ämari õhuväebaasis. Pilt on illustreeriv. Foto: JANIS LAIZANS / REUTERS / SCANPIX

NATO kavatseb lähikuudel kiirendada jõupingutusi varustuse koondamiseks alliansi idaserva ja määrata kümneid tuhandeid sõdureid, kes saavad väga lühikese etteteatamisega liitlastele appi kiirustada, kirjutas laupäeval Politico.

See samm on mõeldud peatama Venemaa sõja laiendamist Ukrainast väljapoole.

Kuid, et see teostuks, peab NATO veenma üksikuid riike pakkuma erinevaid elemente: sõdureid, väljaõpet, paremat taristut – ja mis kõige olulisem, suures koguses kalleid relvi, varustust ja laskemoona.

Märgitakse, et arvestades mõne riigi muret enda relvavarude pärast, aga samuti Ukraina tungivat vajadust suure hulga laskemoona järele, on oht, et mitte kõik NATO liitlased ei täida oma lubadust ega panusta piisavalt alliansi uude plaani idaserva tugevdamiseks.

«Kui pole kedagi, kes ütleb kõigile, mida ühisele einele kaasa tuua, siis kõik toovad kartulikrõpse, sest kartulikrõpsud on odavad, neid on lihtne hankida. Riigid toovad pigem kartulikrõpse,» ütles USA kaitseministri endine abi Euroopa ja NATO poliitika alal James J. Townsend, Jr.

Väljaanne rõhutab, et tegemist on väljakutsega, millega NATO on varem silmitsi seisnud. Eksperdid kardavad, et see võib muutuda alliansi jaoks püsivaks probleemiks, kuna Venemaa sõda Ukraina vastu on veninud teise aastasse. Ajal mil USA ja EL plaanivad soetada rohkem relvi, võtab varude taastamise protsess paratamatult aega.

«See võib NATO püüdlusi takistada. Sõjaväejuhid esitavad kevadel uuendatud regionaalseid kaitseplaane, mis peaksid aitama ümber vaadata, kuidas allianss kaitseb oma üht miljardit kodanikku. Numbrid on suured ja ametnikud suruvad peale ideed kuni 300 000 NATO sõjaväelasest, keda on vaja uue mudeli tomimiseks. See tähendab palju koordineerimist ja veenmist,» öeldakse artiklis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles