Niinistö: Rootsi ei ole haavatav, kui Soome esimesena NATOga ühineb (2)

Copy
Soome president Sauli Niinistö ja Türgi riigipea Recep Tayyip Erdoğan.
Soome president Sauli Niinistö ja Türgi riigipea Recep Tayyip Erdoğan. Foto: Türgi presidendikantselei / APA Images via ZUMA Press Wire / Scanpix

Rootsi ei ole haavatavas julgeolekuolukorras, kui Soome esimesena NATOga ühineb, rõhutas täna Soome president Sauli Niinistö.

«On võimalik, et Soome ühineb NATOga enne Rootsit,» ütles Niinistö Rootsi ringhäälingu SVT avaldatud intervjuus.

«Kas me oleksime pidanud keelduma Türgi ratifitseerimispakkumisest? See kõlab veidi hullumeelselt. Oleks olnud üsna raske olukord, kui me oleksime öelnud Ankarale »ei«,» lausus ta.

Niinistö viitas oma reedesele visiidile Ankarasse, kus Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ütles, et tema valitsus liigub edasi Soome NATO-taotluse ratifitseerimise suunas, kuid ei ratifitseeri Rootsi taotlust enne, kui vaidlused Ankara ja Stockholmi vahel on lahendatud.

Soome ja Rootsi loobusid aastakümneid kestnud sõjalisest mitteühinemisest ning esitasid 10 kuud tagasi taotluse saada alliansi liikmeks.

Ühinemiseks on vaja kõigi NATO liikmete heakskiitu. Hetkel ei ole Soome ja Rootsi taotlust ratifitseerinud ainult Türgi ja Ungari.

Niinistö ütles, et Soome, Rootsi ja Taani peavad praegu USAga eraldi julgeolekukõnelusi jõudmaks kahepoolsele sõjalisele kokkuleppele nagu selle on varem Washingtoniga sõlminud Norra.

«Ma arvan, et see on suur muutus, peaagu suurem kui NATO-liikmesus,» ütles Niinistö kõneluste kohta. «See tähendab palju, kui meil (Põhjamaadel) on otse- ja üsna sarnane (sõjaline) kokkulepe USAga.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles