Läti täpsuslaskur viidi Ukraina rindelt vigastusega haiglasse

Copy
Ukraina täpsuslaskur. Foto on illustratiivne.
Ukraina täpsuslaskur. Foto on illustratiivne. Foto: Dmõtro Smolienko / ukrinform

Lätist pärit täpsuslaskur Punarebane sai kergeid vigastusi: neli haava vasakusse kätte ja kaks ribidesse, vahendas Läti rahvusringhääling täna.

Vabatahtlik plaanib paari päeva pärast rindele naasta, teatas abiorganisatsioon «SOS palīdzība Ukraina armijai». 

«24. veebruaril [2022 – toim] tõusin kell kuus hommikul, vaatasin uudiseid ja nägin, et... oh, sõda on alanud. Rebisin oma Läti sõjaväega allkirjastatud lepingu pooleks ja tulin Ukrainasse,» rääkis turvalisuse kaalutlustel anonüümseks jääv sõjaväelane. 

Ukrainas on ta üks enim autasustatud Läti sõdureid, kuid ei soovi oma autasudest hooplemise kartuses rääkida. Pealegi pole sõda veel läbi ja paljud teisedki väärivad Ukrainas teenetemärke.

Punarebane tegi Läti sõjaväes sihikindlalt karjääri, alustades noorte kadettide korpuses. 

«Kell 8.43 ületasin piiri,» ütles vabatahtlik. Esialgu suundus ta Ukraina sõbra aitamiseks Mariupolisse. 

«Alguses oli minu motivatsioon sõbra päästmine. Siis nägin, mis toimub inimestega rindepiiril ja selle läheduses, inimeste kodudes,» sõnas täpsuslaskur ja lisas, et jääb Ukrainasse võitlema sõja lõpuni. 

Esimese aasta teenis lätlane Ukraina poolel võitlevas võõrleegionis. Hiljuti vahetas ta üksust ja võitleb Bahmuti lähedal.

Sõdur kirjeldab olukorda pooleldi naljaga, pooleldi tõsiselt: «Oh, kõik on normaalne ja ilus. Ootame seal avasüli... No me saame pihta, nemad saavad pihta. Aga venelased saavad rohkem viga, me oleme targemad.»

«Tegutsen sõdurite kattevarjuna, jälgin, mis nende ees toimub,» selgitas lätlane ja lisas, et Ukraina vägedel on rindel laskemoonast puudus. Täpsuslaskuri arvates võib aktiivne kaevikusõda veel kaua kesta. 

«Hea oleks saada rohkem autosid, sealhulgas varuosi,» kirjeldas ta kõige suuremat muret. Lisaks sooviks vabatahtlik täissuuruses Läti lippu. 

Läti vabatahtliku Punarebase tegevust on kohalikus ja Ukraina meedias mitu korda kajastatud. Eelmisel nädalal antud usutluses selgitas snaiper, et on Ukrainas veedetud aasta jooksul hukanud 21 Vene sõdurit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles