Venemaa ähvardas Ukraina viljaleppe pärast 18. maid üles öelda

Copy
Ukraina vilja vedav laev Zante sõidab läbi Bosporuse väina. Foto on illustratiivne.
Ukraina vilja vedav laev Zante sõidab läbi Bosporuse väina. Foto on illustratiivne. Foto: ERDEM SAHIN / EPA / Scanpix

Moskva peatab 18. maist osalemise Ukraina viljaleppes, kui selle Venemaad puudutava osa elluviimisel ei toimu edusamme, ähvardas täna Vene välisministeerium.

«Viljaleppe edasise pikendamise otsus sõltub Venemaa ja ÜRO memorandumi järgmiste tingimuste rakendamise edusammudest: Rosselhozbanki taasühendamine SWIFTi; põllumajandusmasinate, varuosade ja teenuste tarnete jätkamine, kindlustus- ja edasikindlustuspiirangute tühistamine, sadamatesse sisenemise keelu kaotamine; Togliatti-Odessa ammoniaagijuhtme töö taastamine; Venemaa toidu ning väetise tootmise ja veoga seotud ettevõtete välisvara ja kontode vabastamine,» esitas ministeerium nõudmisi.

Ministeerium märkis, et kui need nõuded, mis ei ole sugugi uued ja oleks tulnud lahendada Venemaa-ÜRO memorandumi raames, jäetakse täitmata, peatatakse nende osalus Musta mere algatuses.

Venemaa välisministeerium meenutas, et 18. märtsil lõppes Musta mere algatuse teine ​​120-päevane periood Ukraina toiduainete ekspordiks.

«Venemaa ja ÜRO Venemaa põllumajandustoodete ekspordi normaliseerimise memorandumi elluviimise edenemise puudumise tõttu otsustas Moskva lühendada järjekordse pikendamisperioodi 60 päevani ehk 18. maini,» seisis teates.

Viljalepe sõlmiti Istanbulis 22. juulil 2022. Venemaa ja Ukraina allkirjastasid ÜRO ja Türgi osalusel kaks dokumenti: koridori loomise kohta teravilja ekspordiks kolmest Ukraina sadamast (Odessa, Tšornomorsk ja Pivdennõi) ja tõkete eemaldamise kohta Venemaa toiduainete ja väetiste ekspordilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles