Prantsusmaa valitsus elas üle umbusaldushääletused

Copy
Prantsuse peaminister Elisabeth Borne kõnelemas rahvusassambleel.
Prantsuse peaminister Elisabeth Borne kõnelemas rahvusassambleel. Foto: Lewis Joly / AP / Scanpix

Prantsusmaa peaministri Élisabeth Borne'i valitsus elas esmaspäeval üle mõlemad umbusaldusavaldused, mis puudutasid otsust parlamendist mööda minna ja läbi suruda vastuoluline pensionireform.

«Rahvusassamblee 577-kohaline alamkoda lükkas ülekaalukalt tagasi parempopulistide ettepaneku umbusaldushääletuseks pärast seda, kui valitsus elas vaid üheksa häälega napilt üle varasema mitmeparteilise umbusaldushääletuse,» teatas parlamendispiiker Yael Braun-Pivet.

Asjatundjad olid ennustanud, et valitsus saab parlamendi toetuse kahekümne häälega ja seega oli tulemus valitsuse seisukohalt oodatust nõrgem.

Braun-Pivet kinnitas, et reform on seega nüüd parlamendis vastu võtnud ja vajab vaid presidendi allkirja. Seadust võidakse meedia andmetel üritada siiski kohtu kaudu vaidlustada.

Prantsuse opositsioonisaadikud esitasid reedel umbusalduseelnõu president Emmanuel Macroni valitsuse suhtes, kui see oli jõustanud vastuolulise pensionireformi ilma hääletuseta parlamendis. Borne otsustas neljapäeval tugineda reformi läbisurumiseks põhiseaduse artiklile 49.3, mis lubas selle vastu võtta määruse korras ilma hääletuseta.

Otsus viis üleriigiliste rahvarahutusteni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles