Venemaa hoiab Soomet pikaajalise gaasilepinguga lõa otsas (1)

Copy
Gazpromi insener.
Gazpromi insener. Foto: Denis Sinyakov / Reuters / Scanpix

Soome riigiettevõte Gasum on jätkanud maagaasi tarnimist Venemaalt, väites, et pikaajaline leping kohustab neid maksma nii või teisiti, vahendas Soome rahvusringhääling Yle. 

Soome tolli andmetel on Gasum alates 2022. aasta veebruarist ostnud Venemaalt maagaasi kokku 175 miljoni euro eest. EL ei ole Venemaa maagaasi ostmist keelanud, kuid mõned liikmesriigid on otsustanud eemalduda Venemaa maavaraturust.

Gasum kinnitas Ylele, et ettevõte on sõlminud Gazpromiga pikaajalise tarnelepingu enne 2022. aastat ning leping kehtib veel mitu aastat.

Gasumi gaasiostud Venemaalt toovad rahaliselt kasu ka oligarh Gennadi Timtšenkole. Soome tolli andmetel on Timtšenkol osalus eraettevõttes Novatek, millele kuulub gaasi veeldamistehas, kust Gasum on gaasi ostnud. Gasumi sõnul aga ei vasta see väide tõele, nende kinnitusel ostsid nad Venemaa riigiettevõttelt Gazprom ainult lepingus sätestatud miinimumkoguse.

Soome kodakondsusega Timtšenko on nii ELi kui ka USA sanktsioonide nimekirjas oma tihedate sidemete tõttu Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.

Gasum: Leping kohustab Soomet maksma

Gasum rõhutas, et jätkab Venemaalt gaasi ostmist praeguse lepingu alusel. «Leping on nn võta-või-maksa-tüüpi, mis on gaasitarnes tavaline. See tähendab, et Gasum on kohustatud iga aasta maksma teatud koguse veeldatud maagaasi (LNG) eest, sõltumata sellest, kas me saame seda Venemaalt või mitte,» vastas Gasum Ylele.

Gasum märkis, et neil ei ole õiguslikku alust lepingut üles öelda või seda vahekohtusse viia. 2022. aasta augustis ütles Euroopa asjade ja omandi juhtimise minister Tytti Tuppurainen (SDP), et Venemaa gaasitoodete ostmine tuleks peatada.

«Alates sõja algusest on Gasum importinud Venemaalt ainult minimaalse koguse veeldatud maagaasi, mis on lepingus ette nähtud. Me ei ole kokku leppinud täiendavates tarnetes ega kavatse seda ka tulevikus teha,» kinnitas Gasum.

Gasum ei vastanud Yle küsimustele, kas nende jaoks on probleemiks see, et ostud toovad kasu Venemaa majandusele ja kaudselt ka Gennadi Timtšenkole.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles