Jaapani peaminister Kishida külastab Ukrainat

Copy
Jaapani peaminister Fumio Kishida (vasakul) ja Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.
Jaapani peaminister Fumio Kishida (vasakul) ja Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. Foto: Yoshikazu Tsuno and Ludovic MARIN/various sources/AFP/Scanpix

Jaapani peaminister Fumio Kishida on teel Ukrainasse üllatusvisiidile, teatasid teisipäeval kohalik rahvusringhääling NHK ja uudisteagentuur Kyodo, viidates tundmatuks jääda soovinud valitsusallikatele.

Täpselt samal ajal on Ukrainaga sõjas oleva Venemaa pealinnas Jaapani suure naaberriigi Hiina president Xi Jinping, kes saabus esmaspäeval Moskvasse kolmepäevasele visiidile. Külaskäikude omamoodi duelli võib näha Jaapani ja Hiina pikaajaliste rivaalide taaskord teine teisel pool rindejoont seismises.

NHK teatas ühtlasi, et nende ajakirjanikud Poolas filmisid Jaapani peaministrit vedavat autot Przemyśli linnas, kust välisriikide juhid on sageli rongiga Ukrainasse sõitnud.

«Konvoi sisenes Przemyśli jaama ja parkis perrooni ette, mida kasutavad Ukraina poole suunduvad rahvusvahelised rongid. Peaminister Kishida väljus konvoi esimesest masinast ja astus rongi viimasesse vagunisse,» edastati uudises.

Jaapani välisministeerium tegi kohe pärast seda ametliku avalduse, milles kinnitas, et Kishida kohtub üllatusvisiidi käigus teisipäeval Kiievis Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga.

«Kishida avaldab otse president Zelenskõile austust Ukraina rahva julguse ja visaduse eest, kes seisab tema juhtimisel oma kodumaad kaitsmas. Ühtlasi väljendab peaminister Jaapani ja maailma juhtivate tööstusriikide ühenduse G7 solidaarsust ja vankumatut toetust Ukrainale,» lisati teadaandes.

Kõnelustel näitab Kishida oma täielikku taunivat hoiakut Venemaa ühepoolsele status quo muutmisele, mis sisaldas sissetungi naaberriiki ja jõu kasutamist, ning et kinnitada oma pühendumust kaitsta reeglitele tuginevat rahvusvahelist korda, seisis ministeeriumi avalduses.

Agressorriigi Venemaa autoritaarne president Vladimir Putin tervitas soojalt Xid Kremlis, kui mõlemad riigid kirjeldasid kohtumist võimalusena süvendada oma «piiramatut sõprust».

Kishida kohtus äsja India peaministri Narendra Modiga New Delhis ja nädal varem pidas murrangulise tippkohtumise Lõuna-Korea presidendi Yoon Suk-yoeliga.

Jaapan, mil on territoriaalsed vaidlusküsimused saarte pärast nii Hiina kui Venemaaga, tunneb erilist muret Pekingi ja Moskva lähedaste suhete üle. Venemaa ja Hiina on korraldanud ühiseid sõjalisi õppusi Jaapani rannikuvete lähistel.

Kishida, kes juhib G7 tippkohtumist mais, on ainus ühenduse liider, kes polnud veel Ukrainat külastanud ning talle avaldati Jaapanis sellekohast survet.

Kishida on Jaapani esimene sõjajärgne valitsusjuht, kes on sisenenud sõjatsooni.

Jaapan on astunud USA ja Euroopa riikide ühte jalga Venemaa vastu kehtestatud sanktsioonide puhul ning andnud Ukrainale nii humanitaar- kui majandustuge.

Jaapani patsifistlikele põhimõtetele tugineva põhiseaduse tõttu on olnud Tokyo abi Ukrainale piiratud sõjalise tehnika andmise puhul, jäädes mitte-lahingualaseks. Selline abi sisaldab endas kiivreid, kuulikindlaid veste, droone, aga ka elektrigeneraatoreid.

Jaapan on andnud Ukrainale abi enam kui seitsme miljardi dollari ulatuses ning võtnud vastu enam kui 2000 sõja eest põgenenud ukrainlast. Samuti on antud ukrainlastele abi majutuse leidmisel ning töökoha ja hariduse alal. Tegu on haruldase sammuga riigilt, mis on tuntud oma jäiga immigratsioonipoliitika poolest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles