Ukrainlased Läti vabatahtlikele: ärge saatke erksavärvilisi ja sätendavaid maskeerimisvõrke (1)

Copy
Ukraina sõjaväe tank õiget värvi peitevõrgu all. Foto on illustratiivne.
Ukraina sõjaväe tank õiget värvi peitevõrgu all. Foto on illustratiivne. Foto: Pavlo_Bagmut/Ukrinform/ Scanpix

Valet värvi ja materjalist kaitsevõrk paneks Ukraina sõdurid rindel ohtlikku olukorda, tuletas Läti rahvusringhääling täna meelde. 

Ukrainas viibivad sõdurid andsid teada, et osa vabatahtlike valmistatud peitevõrke ei ole tehtud õigesti. Latgale TV-le kinnitas seda ka üks Läti sõdur Ukrainas, kes soovis jääda anonüümseks. Tema rühm saab aeg-ajalt halva kvaliteediga võrke: kõige tavalisem viga on värvide ja kanga valik, mis ei vasta konkreetsetele ilmastikuoludele.

«Õige on kasutada sünteetilist kangast, mis vettides kohe ära ei veni. Toonidest ei ole valget enam vaja. Peavad olema tumerohelistes ja -pruunides toonides,» selgitas sõdur.

Selliste vigade vältimiseks tuleks kogu Lätis korraldada praktilisi õpikodade võrgustikke, leiab vabatahtlik kuduja Vaira Lejniece. 

«Näen, et paljud võrgud on valed ega täida oma ülesannet, sest on valmistatud värvitud kangast, mis ei maskeeri, vaid tõmbab tähelepanu,» ütles fotograaf ja teadlane Igors Pličs.

«Võrkude ülekontrollimine võtab palju aega. Ei tohi olla nööpe, tõmblukke ega raskeid õmblusi. Ei tohi olla sädelust, » ütles Lejniece. Värvipaleti parim eeskuju on loodus.

«Võrk ei tohiks olla liiga tihe, sest see ei ole tekk, vaid kaitsevõrk, millest peab läbi nägema,» ütles Vaira Lejniece.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles