Rootsi parlament hääletab NATO liikmesuse üle

Copy
NATO peasekretä Jens Stoltenberg ja Rootsi peaminister Ulf Kristersson.
NATO peasekretä Jens Stoltenberg ja Rootsi peaminister Ulf Kristersson. Foto: Jonas Walzberg/EPA/Scanpix

Rootsi parlament hääletab täna riigi NATO-ga ühinemise üle, teemat käsitlev arutelu algab täiskogu istungil Eesti aja järgi kell 10 ning väliskomisjoni liikmesust soovitava raporti hääletus kella 17 paiku.

NATO-ga liitumisel on Rootsis tugev toetus, kuid näiteks riigipäevas on vastaseid rohkem kui Soome parlamendis. Rootsi allianssi kuulumise vastu on Vasakpartei ja Keskkonnapartei. Kokku on neil 349-kohalises parlamendis 42 esindajat.

Soome ja Rootsi liikmesust ei ole ratifitseerinud alliansi liikmesriikidest Türgi ja Ungari. Mõlemad on teatanud, et kinnitavad esmalt vaid Soome liikmesuse. Rootsi poliitiline juhtkond on aga öelnud, et juulis Vilniuses toimuval NATO tippkohtumisel on lootust ka Rootsil liikmeks saada.

Soomes kiideti NATO-ga liitumine parlamendihääletusel heaks juba kolme nädala eest. President Sauli Niinistö on öelnud, et kinnitab neljapäeval NATO seadused. Niinistö rõhutas eelmisel nädalal oma Türgi-visiidil, et Soome NATO liikmesus ei ole täielik ilma Rootsita.

Soomes algas parlamentaarne NATO liikmeks saamise protsess Rootsist varem, juba eelmise aasta keskel ja võttis selgelt kauem aega. Rootsis on kritiseeritud asjaolu, et valitsus viis NATO ettepaneku riigipäevale alles kaks nädalat tagasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles