Taipei: Venemaa tantsib Taiwani osas Hiina pilli järgi

Copy
Hiina president Xi Jinping ja Venemaa president Vladimir Putin Moskvas, 21. märtsil 2023.
Hiina president Xi Jinping ja Venemaa president Vladimir Putin Moskvas, 21. märtsil 2023. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Taiwan mõistis täna hukka Pekingi ja Moskva ühisavalduse, kus isevalitsevat saart nimetati Hiina «võõrandamatuks» osaks, ja süüdistas Venemaad «Hiina pilli järgi tantsimises».

Vene president Vladimir Putin võõrustas sel nädalal Hiina ametivenda Xi Jinpingi ning liidrid allkirjastasid ühisavalduse strateegilise partnerluse tugevdamise kohta, kus kinnitati Venemaa toetust Hiinale Taiwani osas.

Peking peab isevalitsevat ja demokraatlikku saart enda territooriumiks, mis tuleb ühel päeval vajadusel jõuga tagasi võtta.

«Välisministeerium avaldab protesti ja mõistab karmilt hukka (Hiina) autoritaarse ja ekspansionistliku valitsuse jätkuvad valeavaldused rahvusvahelisel areenil, millega pisendatakse ja kahjustatakse meie riigi suveräänsust,» öeldi Taiwani avalduses.

Samuti mõisteti hukka «Venemaa katse laulda ja tantsida Hiina pilli järgi selle agressiooni ja ekspansiooni vandenõus».

Venemaa kinnitas ühisavalduses Pekingi ühe Hiina poliitika järgimist ning nimetas Taiwani «Hiina territooriumi võõrandamatuks osaks», vahendas Hiina riiklik uudisteagentuur Xinhua.

«Venemaa on vastu mis tahes »Taiwani iseseisvusele« ja toetab Hiina meetmeid kaitsta oma suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust,» seisis Xinhua vahendatud avalduses.

Venemaa kallaletung Ukrainale on süvendanud hirmu, et Peking võib proovida tungida kallale Taiwanile.

Peking on sõjalist, majanduslikku ja diplomaatilist survet Taiwanile viimastel aastatel suurendanud, korraldades saare lähedal suuri sõjaväeõppusi, mis Taipei sõnul on ettevalmistus invasiooniks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles