TikToki tegevjuht annab aru keeldu kaaluvatele USA seadusandjatele (1)

Copy
USA demokraadist kongresmen Mark Pocan oli üks TikToki toetusmeeleavaldusel kõnelenud poliitikutest, kes kolmapäeval Washingtonis üles astus.
USA demokraadist kongresmen Mark Pocan oli üks TikToki toetusmeeleavaldusel kõnelenud poliitikutest, kes kolmapäeval Washingtonis üles astus. Foto: Alex Wong / Getty Images / AFP / Scanpix

Hiina emafirmaga seotud ja erakordselt populaarse videojagamisplatvormi TikTok tegevjuht Shou Zi Chew asub neljapäeval USAs võitlema oma rakenduse püsimajäämise eest, kui peab aru andma pealinnas Washingtonis skeptilistele rahvasaadikutele kompanii väidetavate sidemete kohta Pekingiga.

Singapuri päritolu 40-aastane Chew annab vastust esindajatekoja mõjukale energia- ja kaubanduskomisjonile Eesti aja järgi kell 16 ning teda ootab ilmselt ees pikki tunde kestev küsitlus nii vabariiklastelt kui demokraatidelt, kes kardavad, et Hiina võimud võivad kasutada platvormi vajadusel luuramiseks või propaganda edastamiseks.

Hiina firmale ByteDance kuuluv TikTok on meeletu surve all mitmel pool lääneriikides ning nii USA, Euroopa Liidu, Suurbritannia kui Kanada võimud on keelustanud rakenduse kasutamise töötelefonides ja muudes tööseadmetes.

Ent TikToki jaoks kujutab endast suurimat ohtu USA, kus president Joe Bideni administratsioon on andnud ultimaatumi, et firma peab kas loobuma oma Hiina omanikeringist või saab Ühendriikides kasutuskeelu.

Keelu näol oleks tegu seninägematu sammuga USA valitsuselt mõne meediaettevõtte vastu ning tooks kaasa riigis umbes 150 miljoni kasutaja ilmajätmist rakendusest, millest on kujunenud kultuuriline fenomen, seda eriti noorte ja laste seas. Nimelt on tegu enimvaadatavate meelelahutusallikate nimistus Netflixi järel teise rakendusega.

«Lubage mul väljendada seda ühemõtteliselt: ByteDance ei ole Hiina ega ühegi teise riigi agent,» kavatseb Chew öelda komisjonile, selgub ettevalmistatud kommentaaridest, mis avaldati enne istungit.

«TikTok ei ole iialgi jaganud ega saanud palvet jagada USA kasutajate andmeid Hiina valitsusega. Samuti ei täidaks TikTok sellist palvet, kui selline peaks kunagi tehtama,» ütleb Chew oma avasõnades komisjoni ees hiljem päeval.

Vaatamata tema kinnitusele näivad kaardid olevat Washingtonis jagatud Chew'le ebasoodsalt, sest nii mitugi seaduseelnõu, millest üht olulist toetab ka Valge Maja, näevad ette rakenduse keelustamist kogu riigis.

«Ameeriklased väärivad saada teada, millises ulatuses satub nende privaatsus ohtu ning kui suurel määral mõjutab nende andmeid ByteDance'i omanduses oleva TikToki suhe Hiinaga,» ütles komisjoni esinaine, Washingtoni osariigi vabariiklasest kongresmen Cathy McMorris Rodgers.

Tema sõnul on veelgi hullem see, et tehnoloogiahiiud, sealhulgas TikTok, kasutavad kahjulikke algoritme, mille abil kasutada lapsi ära kasumi teenimiseks ning võimaldada neile ka juurdepääs «ohtlikule» sisule.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles