Järjekordne buda munk süütas end Hiinas põlema

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiibeti munk avaldamas meelt Hiina võimude poliitika vastu.
Tiibeti munk avaldamas meelt Hiina võimude poliitika vastu. Foto: SCANPIX

Tiibeti õiguste eest võitlevate organisatsioonide teatel süütas järjekordne buda munk end täna Lääne-Hiinas Qinghai provintsis põlema. 

Uudisteagentuuri AFP andmetel süütas end põlema Rongowo mungakloostrist pärit munk. Munga edasine saatus on teadmata ning pole teada, kas ta pääses eluga või mitte. Politsei pole intsidenti aga kinnitanud.

Sarnased juhtumid on etnilise Tiibeti piirkonnas üha sagedasemad. Väidetavalt püüavad buda mungad ja nunnad ning Tiibeti toetajad sel moel avaldada protesti Hiina poliitika vastu.

AFP andmetel on Hiina tiibetlaste aladel end viimase aasta jooksul põlema süüdanud vähemalt 26 inimest, kellest paljud on buda mungad ja nunnad.

Tiibeti õiguste eest võitleva organisatsiooni Free Tibet teatel korraldasid mungad ja üliõpilased täna Tongreni linnas aga meeleavalduse, et meenutada 2008. aasta rahutuste ohvreid ning nõuda tiibetlastele võrdseid õigusi.

Väidetavalt kogunes linna keskväljakule umbes pool tuhat inimest. Hiina võimud pole meeleavalduse toimumist aga kinnitanud.

Pekingi olümpiamängude eel 2008. aastal Tiibetis ja selle naaberaladel aset leidnud veristes kokkupõrgetes sai Tiibeti eksiilvalitsuse teatel surma 200, võimude väitel aga 21 inimest.

Toona takistasid julgeolekujõud buda munki tähistamast 1959. aasta nurjunud Hiina-vastast ülestõusu, mis sundis dalai-laama kodumaalt põgenema ja Indias eksiili alustama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles