Rootsi pärib Ungarilt aru NATO hääletusega viivitamise kohta

Copy
Ungari peaminister Viktor Orbán Budapestis 18. veebruar 2023.
Ungari peaminister Viktor Orbán Budapestis 18. veebruar 2023. Foto: ATTILA KISBENEDEK/AFP/Scanpix

Rootsi nõuab Ungarilt selgitust, miks viivitab ta parlamendihääletusega Rootsi, aga mitte Soome NATO-taotluse ratifitseerimiseks, ütles neljapäeval peaminister Ulf Kristersson.

«Ma kavatsen küsida, miks nad eraldavad Rootsi Soomest. Selliseid signaale ei ole me varem saanud, nii et ma tõstatan selle küsimuse kindlasti täna (Viktor) Orbániga,» ütles Kristersson Rootsi raadiole.

Orbán ja Kristersson kohtuvad neljapäeval Brüsselis Euroopa Liidu tippkohtumisel.

Rootsi ja Soome esitasid eelmise aasta mais taotluse NATO-ga liitumiseks, mille peavad parlamendis ratifitseerima kõik praegused 30 liikmesriiki. Seni ei ole seda veel teinud Ungari ja Türgi.

Orbáni valitsuserakond Fidesz on öelnud, et parlament ratifitseerib Soome taotluse 27. märtsil, kuid otsustab Rootsi puhul hiljem.

Orbáni kantseleiülem Gergely Gulyás ütles neljapäeval ajakirjanikele, et Rootsi taotlus võidakse ratifitseerida 15. juunini kestva parlamendiistungjärgu jooksul.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan on palunud parlamendil Soome taotlus kiiresti ratifitseerida, Rootsiga tuleb aga enne veel rida probleeme lahendada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles