Kiievi koobaskloostri ülem kutsus munki võimudele mitte alluma (6)

Copy
Kiievis asuv Petšerski suurklooster 16. märts 2023.
Kiievis asuv Petšerski suurklooster 16. märts 2023. Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS/Scanpix

Ukraina õigeusu ühe tähtsama kloostri, 11. sajandist pärineva Kiievi koobaskloostri ehk Petšerski suurkloostri mungad, kes sidemete tõttu Venemaaga välja tõsteti, keelduvad lahkumast, ütles neljapäeval kloostriülem.

Dnepri jõe kaldal kõrguvas kloostris on hulk munki, kes veel viimase ajani allusid Moskva jurisdiktsioonile.

Ukraina õigeusu kirik lõi Vene õigeusu kirikust lahku pärast seda, kui viimase juht patriarh Kirill avaldas toetust Venemaa invasioonile. Ukraina valitsus ei usu aga, et kirik on sidemed Moskvaga täielikult katkestanud ja eelmisel aastal tehti selle hoonetes läbiotsimisi.

Seejärel teatas Ukraina, et lõpetab üürilepingu, mis lubas munkadel ühes kloostri osas tasuta elada, ja andis neile väljakolimiseks aega 29. märtsini.

«Nad andsid meile kaks nädalat, 29. märtsini, et kloostrist välja kolida,» ütles kloostriülem Pavlo Lebid kolmapäeva õhtul YouTube'i videos.

«Me ei saa seda teha, milline ka ei oleks ettekääne. Me ütleme täna oma inimestele: teie kohus on kaitsta seda püha paika koos meiega,» lisas ta.

Väljaviskamine on hullem kui Nõukogude repressioonid vaimulike kallal, süüdistas Lebid Ukraina võime. «See tõestab, et mingeid inimõigusi ei ole, ainult vägivald, saatan on saabunud. Me ei viska kive, me ainult palvetame. Aga turvalisust ei saa ma tagada, sest tulevad provokaatorid.»

Kiievi koobaskloostri munkade väljatõstmise on hukka mõistnud ka Venemaa õigeusujuht ja veendunud Kremli liitlane patriarh Kirill.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles