KOMM PÕSKE JA KUUL RAUDA ⟩ Lätis asuv kommivabrik turgutas Vene rindesõdureid 15 tonni magusaga (1)

Rachel Kaare Juudas
Copy
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Martin Ilustrumm

Läti Julgeolekuteenistus (VDD) kontrollib šokolaaditootja SIA «Pobeda» võimalikku osalust Venemaa relvajõudude toetamises, teatas uudisteagentuur LETA eile. 

Vene kondiitritööstusettevõte «Pobeda» on Läti tütarettevõtte kaudu Ventspilsis juba üle kuue aasta tootnud šokolaadi, trühvleid, vahvleid ja muid maiustusi. Ettevõte kuulub Vene perekond Muravjovile – Vitalile, Andreile ja Olgale, kellel kõigil on ka Küprose kodakondsus.

Vene firma ei ole lõpetanud Lätis tootmist, sest kinnitab, et ostab oma tooraineid Euroopa riikidest.

Eile avaldasid «Tālava taurējs» aktivistid Twitteris Vene uudisteportaali teabe, mille kohaselt on kommivabrik Vene sõduritele saatnud vähemalt 15 tonni magusat.

Ventspilsi kommunaalamet alustas neilt tehast rentiva firma kohta sisejuurdlust. «Isegi kui Venstpilsi tehas ei tegele sõjas osalevate vägede varustamisega, tekitab see tõsiseid küsimusi Lätis asuvate tütarettevõtete kohta,» vahendas Läti rahvusringhääling.

Läti parlamendi Saeima asetäitja Artūrs Butāns (Rahvuslik Liit) palus riiklikul julgeolekuteenistusel olukorda selgitada. «Kui Läti territooriumil asuv ettevõte aitab Vene armeed, mis viib läbi sõjalisi operatsioone Ukrainas, siis ei ole sellisel ettevõttel kohta meie rahvamajanduses ja vastutavad ametnikud tuleks viivitamatult kohtu alla anda.»

Butāns kutsus ka üles hindama, kas sellise tootmisettevõtte paiknemine Ventspilsi vabasadama territooriumil, mis on strateegiliselt oluline riiklik infrastruktuur, ei kujuta endast ohtu riigi julgeolekule.

Välisministeeriumi (MFA) pressiesindaja Diāna Eglīte sõnul märkis välisministeerium, et praegu ei ole USA ja ELi sanktsioonid suunatud Venemaa toiduainetööstuse vastu, kuid olukord tekitab täiendavaid küsimusi. 

«Läti ei vaja investeeringuid, mis toetavad Venemaa sõda Ukrainas. Kui teave leiab kinnitust, tehakse vajalikud otsused,» selgitas Eglīte.

Läti justiitsministeeriumi kinnitusel ei ole «Pobeda» sanktsioonide alla kuuluvate ettevõtete nimekirjas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles