Leedu president: sanktsioonidest ei tohi väsida

BNS
Copy
Leedu president Gitanas Nausėda saabus Euroopa Liidu tippkohtumisele Brüsselis 23. märts 2023.
Leedu president Gitanas Nausėda saabus Euroopa Liidu tippkohtumisele Brüsselis 23. märts 2023. Foto: Stephanie Lecocq/EPA/Scanpix

Leedu president Gitanas Nausėda kutsus neljapäeval Euroopa Liitu üles karmistama veelgi Venemaa-vastaseid sanktsioone seoses sissetungiga Ukrainasse ja ütles, et jutt piirangute võimalikust leevendamisest on vastuvõetamatu.

«Sanktsiooniväsimust ei tohi olla. On täiesti lubamatu rääkida sanktsioonide leevendamisest ühel või teisel kujul. Kuni venelased valavad ukrainlaste verd, peame jätkama EL-i Venemaa-vastaste sanktsioonide poliitika järjekindlat karmistamist,» tsiteeriti pressiteates Brüsselis EL ülemkogul viibivat presidenti.

Nausėda rõhutas ka koostöövajadust kolmandate riikidega, et vältida sanktsioonidest kõrvalehoidmist, ning kutsus üles valmistama võimalikult kiiresti ette 11. Venemaa-vastaste sanktsioonide pakett.

Leedu tegi ettepaneku lisada sellesse paketti sanktsioonid Venemaa tuumaenergiahiiu Rosatomi vastu ning on vastu algatusele leevendada Valgevenest väetiste ekspordipiiranguid.

Jaanuaris alustas Euroopa Komisjon konsultatsioone Valgevene-vastaste sanktsioonide kohandamiseks, tehes erandi väetistele, teatasid allikad BNS-ile.

Kõneledes EL-i riigijuhtidele Euroopa ülemkogul, millest võttis veebitsi osa ka Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi, tervitas Nausėda EL otsust osta Ukrainale ühiselt laskemoona ning kutsus üles tegema kõik endast oleneva, et luua erikohus, mis uuriks Venemaa agressioonikuritegusid Ukrainas.

Leedu president rõhutas ka, et EL peaks hindama seda, et Ukraina teeb vaatamata sõjale edusamme Euroopa Komisjoni reformisoovituste elluviimisel. Leedu riigipea sõnul peaksid läbirääkimised Ukraina EL-i liikmelisuse üle algama sel aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles