VIDEO ⟩ Prantsuse meeleavaldajad süütasid Bordeaux' linnavalitsuse hoone (1)

Copy
Bordeaux linnahalli eilne põleng.
Bordeaux linnahalli eilne põleng. Foto: TWITTER@BOOKEE0 / Reuters / Scanpix

Prantsusmaal jätkuvad pensioniea tõstmise vastased meeleavaldused, eile tuli tänavatele üle miljoni inimese, vahendas riigi siseministeerium. 

President Emmanuel Macroni pensionireformi vastu üle riigi toimuvate meeleavalduste käigus vahistati eile 457 inimest, viga sai 441 korrakaitsjat, teatas siseminister Gérald Darmanin. 

Meeleavaldused said alguse seadusest, millega tõsteti pensioniiga kahe aasta võrra, 64. eluaastani. Ametiühingud on kutsunud üles jätkama proteste järgmise teisipäevani, mil riiki teeb visiidi Briti kuningas Charles III. 

Siseminister Darmanin püüdis kuninga reisi eel valitsust rahustada, öeldes, et turvalisus ei tekita probleeme ja monarh saab turvaliselt vastu võetud, vahendab AP.

Pariisis jäid meeleavaldused üldiselt rahumeelseks, kuid oli kokkupõrkeid politsei ja maskeeritud protestijate vahel, kes lõhkusid kaupluste aknaid, tänavapinke ja ründasid McDonald'si restorani, vahendas uudisteagentuur Reuters.

Uudisteagentuur AP teatas, et politseijõud kasutasid pisargaasi ning neid pilluti vastu esemete ja ilutulestikuga. 

«Demonstreerimine ja eriarvamuste väljendamine on õigus, kuid vägivald ja alandamine, mille tunnistajaks me täna olime, on vastuvõetamatu. Kogu minu tänu mobiliseeritud politseile ja päästevõimudele,» kirjutas Prantsusmaa peaminister Élisabeth Borne Twitteris.

«Ma olen selle [pensioni]reformi vastu ja selle vastu, et demokraatia ei tähenda enam midagi,» vahendas üht meeleavaldajat Reuters. «Oleme tüdinud sellest, et meid ei esindata.»

«Just meelt avaldades saame end kuuldavaks teha, sest muud viisid ei ole tulemust toonud,» lisas teine tänavale tulnu uudisteagentuurile AFP.

Rahutused häirisid ka rongiliiklust, naftatöötlemistehaseid ning Pariisi Charles de Gaulle'i lennujaama. Eile olid suletud ka Eiffeli torn ja Versailles' palee.

Kokkupõrkeid oli ka Lääne-Prantsusmaa linnades, Nantes'is, Rennes'is ja Lorient'is. 

«Tänaval on Prantsusmaal seaduslikkus,» ütles üks Nantes'i protestija. «Kui Macron ei suuda seda ajaloolist reaalsust meeles pidada, siis ma ei tea, mida ta üldse siin üritab.»

Ametiühingud ja vasakparteid peavad meeleavaldusi edukaks, kuid sündmuste edasine käik on teadmata. Valitsus loodab, et meeleavaldused võtavad hoo ja vägivaldsuse maha.

Pariisi prügikoristajad jätkavad 6. märtsil alanud streiki järgmise nädalani.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles