Netanyahu ja Sunaki kohtumist Londonis saadavad protestid (1)

Copy
Iisraeli vastuoluliste reformide vastased naisõiguslased Londonis 24. märts 2023.
Iisraeli vastuoluliste reformide vastased naisõiguslased Londonis 24. märts 2023. Foto: ISABEL INFANTES/AFP/SCANPIX

Sajad meeleavaldajad kogunesid reedel Londonis Downing Streetile, et protestida Briti peaministri Rishi Sunakiga kohtuma saabuva Iisraeli valitsusjuhti Benjamin Netanyahu vastu.

Iisraelis on nädalaid protestitud Netanyahu valitsuse reformide vastu, mis suurendaksid poliitikute võimu kohtute üle ja kriitikute sõnul ohustaksid demokraatiat.

Londoni meeleavaldusel olid paljudel käes Iisraeli lipud ja Netanyahut kritiseerivad plakatid. Kõlasid heebreakeelsed hüüded «häbi», kui Sunak ametivenda Downing Street 10 uksel tervitas.

Meeleavaldajad süüdistasid Netanyahut Iisraeli diktatuuri suunas juhtimises ja nõudsid demokraatiat.

«Tähtis on olla siin, sest võib-olla ühel hektel ei ole neil enam Iisraelis õigust protestida,» ütles Dana Drori, kes oli tulnud meelt avaldama koos kahe väikse tütrega.

«On tõesti raske uskuda, et tuleb diktatuur.»

Netanyahu tõotas enne Londoni-sõitu teleusutluses taastada üksmeele üha suuremate mõradega riigis, kuid ei täpsustanud, kuidas loodab ta seda teha reformiplaanidest loobumata.

Netanyahu on seni keeldunud projektist taganemast, kuigi tema enda valitsuse kaitseminister ning riigi relva- ja julgeolekujõudude juhtkond on öelnud, et ulatuslikud meeleavaldused ohustavad juba praegu riigi julgeolekut.

Meeleavaldustel on teiste seas osalenud tuhanded reservväelased.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles