Euroopa Nõukogu taunis Prantsuse politsei ülemäärast jõukasutust

Copy
Rahutused Pariisis.
Rahutused Pariisis. Foto: JEANNE ACCORSINI

Euroopa juhtiv inimõigusorgan Euroopa Nõukogu kritiseeris reedel Prantsuse politsei «liigset jõukasutust» ebapopulaarse pensionireformi vastaste meeleavalduste ajal.

«Toimunud on vägivaldseid intsidente, sealhulgas mõned, mis on suunatud korrakaitsejõudude vastu,» ütles inimõigusvolinik Dunja Mijatović.

«Kuid mõnede meeleavaldajate juhuslikud vägivallaaktid või muud taunitavad teod, mida protesti käigus sooritavad teised isikud, ei saa õigustada riigitoimijate liigset jõukasutust. Samuti ei piisa neist tegudest, et võtta rahumeelsetelt protestijatelt kogunemisvabadus,» lausus ta.

Tema sõnul on võimude ülesanne lubada vabaduste tegelikku praktiseerimist rahumeelsete meeleavaldajate ja selliste ajakirjanike kaitsmise kaudu, kes kajastavad politseivägivalla ja marssidel vägivaldseks muutuvate isikute vastu korraldatavaid meeleavaldusi.

Inimõiguslased, kohtunikud ja vasakpoolsed poliitikud on viimastel päevadel väljendanud pahameelt juhuslike kinnipidamiste ja politsei toorutsemise üle pensionireformi meeleavalduste käigus.

Rahva viha on jõudnud haripunkti, kuna president Emmanuel Macroni valitsus kasutas eelmisel nädalal pingeid tekitanud reformi läbisurumiseks vastuolulist täidesaatva võimu määrust, minnes seeläbi mööda eelnõu üle hääletamisest parlamendis.

Politsei on võtnud kinni sadu inimesi, kui igapäevaselt aetakse laiali meeleavaldusi nii Pariisis kui mujal Prantsusmaal. Inimõiguslased ütlevad, et politsei on vabastanud enamiku inimestest neile süüdistusi esitamata.

Amnesty International on toonud esile «ülemäärase jõu ja juhuslike vahistamiste laialdast kasutamist».

Ühendus Piirideta Ajakirjanikud on märkinud, et politseinikud on rünnanud mitut «selgelt identifitseeritavat» ajakirjanikku.

Julgeolekuametnikud on kaitsnud oma tegevust, öeldes, et politsei vastab vägivaldsetele meeleavaldajatele ja anarhistlikele rühmitustele, mis imbuvad sageli Prantsusmaa meeleavaldajate sekka eesmärgiga provotseerida kokkupõrkeid ja õhutada vägivalda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles