Rwanda: Rusesabagina vabastamise taga on soov taaskäivitada suhted USA-ga

Copy
Paul Rusesabagina Rwanda pealinnas Kigalis juurdlusbüroo peakorteris 2020. aasta 31. augustil, mil teda meediale käeraudades näidati. Pilt on illustreeriv.
Paul Rusesabagina Rwanda pealinnas Kigalis juurdlusbüroo peakorteris 2020. aasta 31. augustil, mil teda meediale käeraudades näidati. Pilt on illustreeriv. Foto: Clement Uwiringiyimana / Reuters / Scanpix

Rwanda teatas reedel, et nende otsus tühistada filmist «Hotell Rwanda» tuntud ja president Paul Kagame teravaks kriitikuks kujunenud Paul Rusesabagina 25-aastane vanglakaristus tõukub soovist taaskäivitada suhted Ühendriikidega.

«See on jagatud soovi tulemus, taaselustada USA-Rwanda suhted,» ütles Kagame pressisekretär Stephanie Nyombayire Twitteris.

Rusesabagina juhtum on olnud pikka aega tüliõun Washingtoni ja Kigali vahel. Mullu ütles Kagame, et USA ei suuda teda «türanniseerida» ja Rusesabagina vabastamist nõuda.

USA on öelnud, et Rusesabagina, kel on nii USA roheline kaart ehk alaline elamis- ja töötamisluba ning ka Belgia kodakondsus, oli «ebaõiglaselt kinni peetud» kui lennuk, mis viis teda 2020. aasta augustis Burundisse suunati Rwandasse.

Suhteid on pingestanud ka Rwanda väidetav toetus mässulistele, kes võitlevad Kongo Demokraatliku Vabariigi idaosas keskvõimu vastu.

Kagame andis märtsi esimeses pooles Katari külaskäigu jooksul märku, et valitsus püüab lahendada Rusesabagina asja. Katar teatas reedel, et Rusesabagina lendab Dohasse pärast vabanemist ning sealtkaudu edasi Ühendriikidesse.

Kõnelused võimalikust vabastamisest algasid 2022. aasta lõpus ning murrang tuli läinud nädalal läbirääkimistel Kagame ja Katari emiiri šeik Tamim bin Hamad al-Thaniga, ütles kõnelustega kursis olev allikas.

«Rwanda ja Katari lähedane suhe oli võti,» säutsus Nyombayire Twitteris.

Rusesabagina vanglakaristus, mis määrati septembris 2021, tühistati presidendi määrusega, ütles kõneisik Yolande Makolo varem reedel juhtumi kohta, mis on äratanud muret lääneriikides ja inimõiguslastes.

Teade tuli paar nädalat pärast Kagame teadet, et valitsus uurib viise Rusesabagina juhtumi lahendamiseks.

Rusesabagina toetajate sõnul oli kohtuprotsess ebaõiglane ning seda saatis eeskirjade eiramine. Tema pere on hoiatanud, et 68-aastase Rusesabagina tervis on kehv ja ta võib vanglas surra.

Kohus jättis mais 2022 Rusesabagina ja enamiku tema 20 kaassüüaluse karistuse jõusse. Nad vangistati kolmeks kuni 20 aastaks seoses relvastatud ülestõusu toetamisega.

Rusesabagina teeneks peetakse 1200 inimese elu päästmist 1994. aasta genotsiidi ajal, kui ta oli ühes Kigali hotellis administraator.

Tema tegevuse põhjal vändati 2004. aastal Oscarile nomineeritud Hollywoodi film «Hotell Rwanda», kus teda kehastas Don Cheadle.

Hiljem sai Rusesabaginast Kagame terav kriitik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles