Biden: Hiina ei ole veel tarninud relvi Venemaale

Copy
Vasakult: USA esileedi Jill Biden, president Joe Biden, Kanada peaminister Justin Trudeau ja tema abikaasa Sophie Gregoire Trudeau ning nende kõrval kahel pool Kanada kuningliku ratsapolitsei esindajad. Põhjanaabreid külastanud USA presidendipaari auks peeti reede õhtul pidulik õhtusöök Kanada lennundus- ja kosmosemuuseumis.
Vasakult: USA esileedi Jill Biden, president Joe Biden, Kanada peaminister Justin Trudeau ja tema abikaasa Sophie Gregoire Trudeau ning nende kõrval kahel pool Kanada kuningliku ratsapolitsei esindajad. Põhjanaabreid külastanud USA presidendipaari auks peeti reede õhtul pidulik õhtusöök Kanada lennundus- ja kosmosemuuseumis. Foto: Andrew Harnik / AP / Scanpix

USA president Joe Biden väljendas reedel veendumust, et Hiina ei ole saatnud relvastust Venemaale pärast seda, kui agressorriigi Venemaa autoritaarne president Vladimir Putini okupatsioonivägi tungis mullu kallale Ukrainale.

«Ma ei võta Hiinat kergekäeliselt. Ma ei võta Venemaad kergekäeliselt,» ütles ta pressikonverentsil oma visiidil Kanada pealinnas Ottawas.

«Ma olen kuulnud nüüdseks viimased kolm kuud, et Hiina kavatseb anda märkimisväärseid relvi Venemaale. Nad ei ole seda veel teinud. Ei tähenda, et nad ei anna, ent nad ei ole seda veel teinud,» sõnas USA riigipea.

Biden viitas ühtlasi, et teated kahe riigi heast läbisaamisest on tõenäoliselt «liialdatud».

Samavõrra rõhutas Biden, et lääneriikide demokraatiate vahelised sidemed on tugevad ning kui midagi on juhtunud, siis hoopis Lääs on märkimisväärselt rohkem «ühendatud».

Biden tõi välja Ühendriikide julgeolekuliidud Vaikse ookeani regioonis nagu näiteks neliku (Quad) suhted, mis USA-l on Austraalia, India ja Jaapaniga, aga ka AUKUS-e, mis on Washingtoni kolmikliit Austraalia ja Suurbritannia võimudega.

Hiina liidri Xi Jinpingi visiidil Moskvasse sel nädalal kinnitasid Venemaa ja Peking kahe riigi vaheliste suhete «erilist loomust».

Ehkki Hiina liider lubas kaubandusega seotud abi ning moraalset tuge, siis ometigi ei lubanud ta anda Venemaale relvastust. Selline Pekingi samm oleks toonud kaasa lääneriikide sanktsioonid Hiinale.

Samuti ei teatatud pikaajalistest Hiina lepingulistest kohustustest osta suurt kogust Vene maagaasi, mis nüüd on jäänud üle seoses Euroopa turgude kokkukukkumisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles