USA süüdistab sõjaroimatribunali pääseda üritanud venelast spionaažis

Copy
Rahvusvaheline Kriminaalkohus (ICC) Haagis.
Rahvusvaheline Kriminaalkohus (ICC) Haagis. Foto: Piroschka van de Wouw/Reuters/Scanpix

USA justiitsministeerium avaldas eile spionaažisüüdistuse venelase vastu, kes brasiillasena esinedes õppis Washingtoni ülikoolis ja püüdis seejärel saada tööle Haagi rahvusvahelisse kriminaalkohtusse (ICC).

Ministeeriumi esitatud süüdistus Sergei Vladimirovitš Tšerkassovile viitab sellele, et USA püüab vaidlustada tema väljaandmist Venemaale Brasiiliast, kus ta hetkel istub eeluurimisvanglas seoses identiteedivarguse süüdistustega.

Tänaseks 39-aastane Tšerkassov võeti kinni mullu aprilli alguses Hollandis võltsitud isikutunnistuse kasutamise eest.

Ta saabus riiki kui Brasiilia kodakondne Viktor Muller Ferreira, et asuda tööle ICCsse kui nooremanalüütik.

Ent Hollandi politsei otsustas, et tegemist ei ole brasiillasega, vaid hoopis Venemaa sõjaväeluure töötajaga.

Ta oli «illegaal» ehk spioon, kes elab aastaid välismaal väljamõeldud legendi ehk valeidentiteedi alusel, kujundades endast täiesti uue identiteedi. Osa tema hariduskäigust oli aastail 2018 kuni 2020 Johns Hopkinsi ülikoolis, kus ta õppis magistriõppes rahvusvahelisi suhteid, selgub USA süüdistusest ja mehe enda veebiküljele üles laetud CVst.

Hollandlased ütlesid, et kui Tšerkassov saanuks tööle ICCsse, oleks tal olnud võimalus saada ligipääs «erakordselt väärtuslikule» teabele, mis puudutavad sõjaroimade uurimist Ukraina sõjas, või oleks ta koguni suutnud mõjutada kriminaaljuurdlusi Haagis asuvas tribunalis.

Ent ta deporteeriti mullu 3. aprillil Brasiiliasse, kus talle esitati süüdistus identiteedipettuses.

Kohus määras talle juulis 15-aastase vanglakaristuse.

Ent septembriks oli Moskva esitanud Brasiiliale ametlikult palve anda ta välja Venemaale, kus väidetavalt oli ta tagaotsitav seoses uimastikaubandusega.

USA justiitsministeerium esitas talle süüdistuse ebaseaduslikult võõrriigi agendina tegutsemises tema Ühendriikides viibitud aja jooksul.

Ministeeriumi kohaselt kogus ta üliõpilasena Washingtonis teavet tuvastamata ameeriklaste kohta, mida ta oma kontaktide kaudu edastas.

Lisaks süüdistab USA teda veel viisapettuses, pangapettuses ja mitmes muus punktis, mis on seotud tema tegevusega Ühendriikides.

Esialgu ei ole selge, kas ja kui, siis millal USA justiitsministeerium kavatseb teda Brasiilialt välja nõuda.

«Kui välisvaenlased, nagu Venemaa, saadavad oma salaagendid Ühendriikidesse, siis me leiame nad üles ja hageme neid seaduse täie karmusega,» ütles USA prokurör Matthew Graves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles