Honduras katkestas diplomaatilised suhted Taiwaniga

Copy
Hondurase välisminister Eduardo Reina ja Hiina välismnister Qin Gang.
Hondurase välisminister Eduardo Reina ja Hiina välismnister Qin Gang. Foto: MARK R. CRISTINO/EPA/Scanpix

Honduras teatas laupäeval diplomaatiliste suhete katkestamisest Taiwaniga. Välisminister Enrique Reina ütles, et president Xiomara Castrolt saadud juhtnööride alusel edastas ta Taiwanile diplomaatiliste suhete katkestamise otsuse. Honduras teatas 11 päeva tagasi diplomaatiliste suhete loomisest Hiinaga.

Reina käis kaks päeva tagasi Pekingis, et arutada suhete loomist.

Hiina peab demokraatliku omavalitsusega Taiwani osaks oma territooriumist ja on lubanud selle kunagi kasvõi jõudu kasutades tagasi võtta.

«Hondurase Vabariigi valitsus tunnustab ainult ühe Hiina eksisteerimist maailmas ning seda, et Hiina Rahvavabariigi valitsus on ainus legitiimne valitsus, mis esindab kogu Hiinat,» ütles Hondurase välisministeerium laupäevases avalduses.

«Taiwan on võõrandamatu osa Hiina territooriumist,» rõhutati avalduses.

Hondurase otsusest teatas pühapäeval ka Hiina riigimeedia, öeldes, et see samm sillutab tee ametlike suhete kehtestamisele Pekingiga.

Taiwani tunnustab veel ainult 13 riiki.

Honduras on üheksas diplomaatiline liitlane, mille Taipei on kaotanud pärast seda, kui 2016. aasta mais sai Taiwani presidendiks Tsai Ing-wen.

Hiina isoleerimiskampaaniale vaatamata on Taiwanil mitteametlikud suhted rohkem kui 100 riigiga, nende seas USA-ga. Washington peab Taipeid oma tähtsaks partneriks India ja Vaikse ookeani regioonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles