Netanyahu vallandas kaitseministri

Copy
Rainer Saksa silmis on Benjamin Netanyahu juhitud Iisraeli valitsus riigile väga kehv variant.
Rainer Saksa silmis on Benjamin Netanyahu juhitud Iisraeli valitsus riigile väga kehv variant. Foto: Maya Alleruzzo

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu vallandas pühapäeval kaitseminister Yoav Galanti päev pärast seda, kui minister nõudis valitsuse vastuoluliste kohtureformide peatamist.

«Peaminister Netanyahu otsustas kaitseminister Yoav Galanti ametist vabastada,» teatas valitsusjuhi ametkond lühiavalduses.

Iisraeli seadusandjad hääletavad järgmisel nädalal valitsuse kavandatud muudatuste keskse osa üle, mis heakskiitmisel muudaks kohtunike määramise viisi.

Iisraeli meedia hinnangul protestis laupäeval Tel Avivis kohtureformi vastu umbes 200 000 inimest.

Protestid puhkesid jaanuaris, kui valitsuskoalitsioon tegi teatavaks kohtusüsteemi reformipaketi.

«Üha kasvav sotsiaalne lõhe on jõudnud armeesse ja julgeolekuasutustesse. See on selge, vahetu ja käegakatsutav oht Iisraeli julgeolekule,» ütles Galant, kes on Netanyahu enda parempoolse Likudi partei liige.

«Olen pühendunud Likudi väärtustele ja Iisraeli riigi huvidele seadmisele ennekõike, kuid suured muudatused riiklikul tasandil tuleb teha läbi arutelude ja dialoogi,» ütles minister.

«Ühe poole võit, olgu linnatänavatel või knesseti saalis, on kaotus Iisraeli riigile,» toonitas Galant.

Opositsiooniliider Yair Lapid tervitas Galanti kommentaare ja nimetas neid «vapraks ja elutähtsaks sammuks Iisraeli julgeoleku nimel».

Lisaks Gallantile on reformid kahtluse alla seadnud veel paar peaministripartei Likudi liiget.

Ka riigi president Isaac Herzog on väljendanud muret rahvuse lõhestamise pärast ja pakkunud kompromissi, mille valitsus tagasi lükkas. President on Iisraeli formaalne riigipea, kellel tegelikkuses eriti võimu ei ole.

Netanyahu on seni keeldunud projektist taganemast, kuigi tema enda valitsuse kaitseminister ning riigi relva- ja julgeolekujõudude juhtkond on öelnud, et ulatuslikud meeleavaldused ohustavad juba praegu riigi julgeolekut.

Mõningat kompromissivalmidust oli siiski märgata Netanyahu neljapäeval televisioonis edastatud pöördumises, kus ta kinnitas, et on otsustanud reforme edendada, kuid soovib «taastada ühtsust» ja jõuda lahenduseni, mis on vastuvõetav nii ettepaneku toetajatele ja ka selle kriitikutele.

Meeleavaldustel on teiste seas osalenud tuhanded reservväelased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles