AJA HAMMASRATAS Liibanon kiilus kellakeeramisest tekkinud tülli

Copy
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: JesÃS HellíN / Zuma Press / Scanpix

Liibanoni poliitilised ja usulised juhid vaidlevad kellakeeramise kuupäeva üle ning elanikud üritavad kahes rivaalitsevas ajavööndis kompromisse leida. 

Riigi ajutise peaministri Najib Mikati soovitusel võimaldaks kellakeeramise edasilükkamine moslemitel oma igapäevast ramadaani paastu tund aega varem katkestada. Mikati ettepanek on lükata suveaja algus 20. aprilli südaööks. 

Kristlastest ametivõimude sõnul tuli jätkata traditsioonilise kellakeeramisega märtsi viimasel pühapäeval. Paljud ettevõtted on seda nõuannet järginud. 

«Valitsuse järsk otsus ajab reisiplaanid, rahvusvahelised koosolekuajad ja automaatsed telefoniaegade uuendused täiesti segadusse,» kirjutas Beirutis elav Kim Ghattas Twitteris.

Vaidlus illustreerib sügavat lõhet riigis, kus kristlaste ja moslemite rühmitused pidasid 1970. aastate lõpus ja 1980. aastatel kodusõda ning poliitilised seisukohad on jagatud usuliste rühmade vahel.

Poliitiliste analüütikute sõnul on peaministri soovitus populistlik viis ramadaani ajal populaarust suurendada. 

Liibanoni mõjukas maroniitide kirik teatas, et eirab seda üllatavat soovitust ajavööndite süsteemi muuta. Mitmed suured Liibanoni organisatsioonid on samuti otsustanud seda plaani ignoreerida: kaks uudistekanalit, LBCI ja MTV, lükkasid eile oma kellaajad ettepoole.

Riiklik lennuettevõtja Middle East Airlines otsustas kompromissi kasuks: seadmed jäävad talveajale, kuid lennuaegu kohandatakse, et vältida rahvusvaheliste lennugraafikute häirimist. 

Segadus tekkis ka mobiiltelefonide ja muude seadmete kasutajate jaoks, kelle elektroonika automaatselt suveajale lülitus, sest paljusid operaatoreid kellakeeramise edasilükkamisest ei teavitatud.

Märksõnad

Tagasi üles